Petek, 19 april 2024
Iskanje

V naravi manj odpadkov

2. apr. 2016 | 19:24
Dark Theme

V Števerjanu so vse bolj okoljsko ozaveščeni. Domačini vse bolj vestno zbirajo svoje odpadke in skrbijo, da je naravno okolje čisto. Njihov trud se obrestuje in po njih se očitno zgledujejo tudi obiskovalci občine, ki svojih odpadkov ne puščajo v naravnem okolju.
Da je položaj iz leta v leto boljši, ugotavljajo udeleženci ekološkega dne, ki ga v Števerjanu in na Jazbinah prirejajo že več let. Prvo čistilno akcijo so pred leti izpeljali lovci, v zadnjih letih so k njej pristopili še občinska uprava, vaška civilna zaščita, kulturni društvi F.B. Sedej in Briški grič ter osnovna šola Alojz Gradnik.
»V prejšnjih letih smo nabrali veliko več smeti. Očitno so ljudje razumeli, kako moramo ravnati z odpadki,« poudarja števerjanska županja Franka Padovan, ki je bila med udeleženci sobotne čistilne akcije. Vabilu prirediteljev se je odzvalo približno trideset domačinov, otrok in odraslih, ki so se odpravili na čiščenje raznih krajev v občini. Nekaj železnine in drugih odpadkov so našli na Jazbinah, Prevali in Sovenci, drugače so z roba cest v glavnem pobrali plastenke in steklenice; našel se je tudi kak prazen zavojček cigaret, vendar večjih divjih odlagališč v bistvu ni več. Ob zaključku čiščenja so se zbrali v spodnjih prostorih Kulturnega doma na Bukovju, kjer so lovci udeležence pogostili s testeninami z lovskim golažem in z raznim mesom na žaru.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava