Sreda, 01 februar 2023
Iskanje

Goriška občina napoveduje več naložb v Pevmi

Šolo in vrtec bodo prilagodili protipotresnim predpisom, novosti pa se obetajo tudi za pokopališče in most čez Pevmico v Štmavru

Gorica |
2. maj. 2022 | 6:25
Dark Theme

Prilagoditev šolskih stavb protipotresni zakonodaji, popravila športnih objektov, asfaltiranje cest, mostov, parkirišč, ureditev javne razsvetljave, prenova občinskih stavb, prilagoditev zelenih površin, socialna stanovanja in še marsikaj. Triletni načrt infrastrukturnih del goriške občine, ki zadeva obdobje 2022–2024, sestavljajo številni, manjši in večji, posegi.

PRILAGODITEV ŠOLSKIH STAVB

Goriška občina je v prejšnjih letih začela prilagajati stavbe osnovnih šol na svojem območju protipotresni zakonodaji. Veliko stavb je bilo namreč zgrajenih pred več desetletji in zato ne ustreza sedanjim predpisom. Med te stavbe spadajo seveda tudi šole s slovenskim učnim jezikom. V letu 2020 je občina prilagodila stavbi vrtcev Ringaraja in Pika Nogavička, v Gorici in v Štandrežu. V naslednjem letu naj bi po napovedih uredili načrtovanje prilagoditve protipotresni zakonodaji stavbe osnovne šole Josipa Abrama iz Pevme. Strošek naj bi znašal okoli 400.000 evrov. Zaradi obsega gradbenih del občina predvideva, da se bodo otroci morali seliti v druge prostore za eno celo šolsko leto. Podobne pogoje napovedujejo za osnovno šolo Frana Erjavca iz Štandreža. Načrtovanje za poseg naj bi se začelo v letu 2024, tako kot v Pevmi naj bi stalo okoli 400.000 evrov, didaktično dejavnost pa naj bi za eno šolsko leto morali seliti. Za obe šoli predvidevajo, da bo potrebno zgraditi strukture, ki prenesejo moč potresa. V obeh krajih predvidevajo tudi prenovo napeljav. Na vrsto bo kasneje, z načrtovanjem v letu 2024 in deli v naslednjih letih, prišel tudi vrtec v Pevmi. Tudi v tem primeru se bo didaktična dejavnost morala seliti za eno celo šolsko leto. Občina predvideva, da bo strošek približno v višini 200.000 evrov.

MOSTOVI, CESTE IN POKOPALIŠČE

Poleg gradbenih del pri osnovni šoli in kasneje tudi v vrtcu se v Pevmi obetajo tudi druga dela. V letošnjem letu naj bi steklo načrtovanje za drugi sklop del v vaškem pokopališču. Prvi sklop del, ki so ga izvedli leta 2020, je predvideval ureditev dveh novih stranskih vhodov. Obiskovalci so na pokopališče do takrat vstopali z glavne ceste, kar je bilo spričo gostega prometa in pomanjkanja pločnika dokaj nevarno. V drugem sklopu del bo prišlo do širitve pokopališča: novemu območju za pokop bodo namenili del parkirišča. Občina bo v novem delu pokopališča uredila tudi električno in vodno napeljavo ter sanitarije in postavila fontano. Pokopališče bo pridobilo dodatnih 540 kvadratnih metrov prostora, kar naj bi zadoščalo potrebam krajanov za naslednjih petnajst do dvajset let.

Več v nedeljskem Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava