Ponedeljek, 17 junij 2024
Iskanje

Jezerca ogroža voda, ki odteka z avtoceste

V okviru akcije Goletta dei laghi zveza Legambiente opozorila na težave jezerc pri Močilah v ronški občini

Ronke |
30. jun. 2023 | 12:30
Dark Theme

Naftni ogljikovodiki ogrožajo jezerca pri Močilah v Selcah, saj avtocesta, ki je speljana njihovi neposredni bližini, ni opremljena z ustreznimi čistilnimi napravami. Tako poudarjajo okoljevarstveniki iz zveze Legambiente, ki so včeraj na sedežu tržiškega kulturnega konzorcija v Ronkah predstavili izsledke letošnje akcije Goletta dei laghi.

Adriano Dreos iz tržiškega okoljevarstvenega krožka Ignazio Zanutto je opozoril, da se v jezerca pri Močilah, kjer so izvedli letošnje analize v okviru akcije Goletta dei laghi, izlivajo onesnažene vode, ki pritekajo z avtoceste in ogrožajo biotsko raznovrstnost širšega območja. Po njegovih besedah morajo biti vse nove avtoceste na podlagi določil deželnega načrta za zaščito voda opremljene s sistemom za čiščenje meteornih voda, kar pa na žalost ne velja za obstoječe cestne odseke. V njihovem primeru je izgradnja čistilnih naprav zgolj priporočena. Okoljevarstveniki so zato apelirali na ronško občino, na Deželo Furlanijo - Julijsko krajino in na podjetje Autovie Venete, naj rešijo težave z onesnaževanjem jezerc pri Močilah, ki bi po mnenju prof. Alfreda Altobellija morala biti predmet temeljite raziskave, s katero bi ugotovili, katere rastlinske in živalske vrste so prisotne. Altobelli je prepričan, da bi veljalo ustanoviti občinski park oz. ozemlje vključiti v naravni rezervat Prelosnega in Doberdobskega jezera, s katerimi so jezerca pri Močilah povezana preko kraškega podzemnega vodonosnika.

Zbirajo opozorila občanov

Legambiente v okviru akcije Goletta dei laghi že osemnajst let opozarja na težave, povezane z onesnaževanjem, ki tarejo jezera in reke po vsej Italiji. Pri opozarjanju na težave lahko sodelujejo tudi občani, ki lahko pišejo na naslov golettadeilaghi@legambiente.it in okoljevarstveno organizacijo seznanijo s primeri onesnaževanja, za katere še ni ustrezne rešitve.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava