Petek, 14 junij 2024
Iskanje

Kajuhov zgled za boj proti družbenim krivicam

V Kulturnem domu monolog v spomin na partizanskega pesnika,ki je kljub prerani smrti pustil pomembno sled v slovenski kulturi in družbi

Gorica |
18. maj. 2024 | 10:03
Dark Theme

Kajuh sem jaz!, je naslov predstave, ki si jo je pred dnevi v goriškem Kulturnem domu ogledalo lepo število ljubiteljev gledališke umetnosti. Odrsko delo je bilo vključeno v letošnji festival komičnega gledališča Komigo, čeprav po tematiki ni spadalo v žanr šaljivih in s hudomušnostjo obarvanih predstav, kar je pred njenim začetkom poudaril tudi predsednik Kulturnega doma Igor Komel. Po njegovih besedah je monolog, posvečen partizanskemu pesniku Karlu Destovniku - Kajuhu, predstavljal nagradno predstavo za zveste gledalce. Obenem so v Kulturnem domu ocenili kot umestno, da se Kajuha ob lanski stoletnici rojstva spomnimo tudi v zamejstvu.

Predstava je v Sloveniji doživela velik uspeh, saj si je nabrala 38 uprizoritev v raznih slovenskih krajih, med katerimi je tudi Gorica. Število 38 sicer predstavlja 38 natisnjenih izvodov edine Kajuhove pesniške zbirke. Zaradi sovražnih hajk niso uspeli natisniti večjega števila izvodov. To se je zgodilo kasneje, po vojni in po Kajuhovi smrti februarja 1944, ko je padel v boju z nacisti kot pripadnik 14. divizije.

Zelo doživeto Kajuha upodablja igralka Inti Šraj iz Ljubljane, ki o politično angažiranem pesniku pove, da so njegove pesmi polne življenjskega naboja in kljub težkim temam v bralcu vedno puščajo kanček upanja – vero v boljši jutri, boljši čas, boljši svet. Marsikomu v dvorani se je čudno zdelo, da pesnika iz Šoštanja upodobi ženska igralka, a se je že takoj po prvih stavkih izkazalo, da je režiser predstave Darko Nikolovski pravilno izbral, saj je s tem uspel izničiti idejno polarizacijo med spoloma.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava