Četrtek, 20 junij 2024
Iskanje

Kobi: aplikacija za osebe z disleksijo

Ekipa startupa Kobi, ki deluje v okrilju Primorskega tehnološkega parka, razvila aplikacijo za otroke, ki imajo težave z branjem

2. apr. 2019 | 10:36
Dark Theme

Ekipa startupa Kobi, ki deluje v okrilju Primorskega tehnološkega parka (PTP) pri Vrtojbi, je iznašla učinkovito aplikacijo, s katero so ukrotili nagajive črke b, d, p in t. Te so namreč tiste, ki povzročajo preglavice osebam z disleksijo. Aplikacija je namenjena predvsem otrokom s težavami pri branju, predstavlja pa tudi dragoceno pomoč za učitelje in drugo strokovno osebje ter starše. V Sloveniji je okoli 10.000 otrok z disleksijo. Če so njihove težave zaznane že v zgodnjem obdobju, je učenje branja veliko bolj uspešno, otrok pa se tako v veliki meri izogne frustraciji, ki jo povzroča neuspeh pri branju.

»Aplikacija je izšla pred štirinajstimi dnevi. V tem času se je nanjo uradno prijavilo že 33 slovenskih šol. Verjamemo, da smo naredili nekaj, kar lahko pomaga številnim družinam in pedagogom,« pojasnjuje soavtorica aplikacije, oblikovalka in podjetnica Ursula Lavrenčič, sicer mama petošolke Lune, ki je »zakrivila« razvoj inovativne metodologije branja.

Njena starša sta namreč v iskanju pomoči zanjo najprej barvala črke v besedilu, nato izpisovala posamezne zloge na kartončke in iskala cel kup rešitev, se poglobila v razumevanje disleksije in nato razvila mobilno aplikacijo, pod katero se poleg Ursule Lavrenčič in Aukeja Touwslagerja podpisujejo še Andrej Peršolja in Marko Fornazarič.

Kobi je torej namenjen otrokom od 6. do 10. leta, ki imajo težave z branjem. »Temelji na tem, da otroci berejo vedno iz iste črkovne vrste, ki si jo lahko prilagodijo. Tisti s težavami lahko selektivno obarvajo nekatere črke, pri čemer jim to zelo pomaga pri učenju vezave, reverzijah in podobnih težavah, zelo pa tudi spodbuja motivacijo za branje,« pravi Lavrenčičeva.

Aplikacija je uvrščena na Google play, startup Kobi pa za zdaj cilja na slovenske in tudi špansko govoreče uporabnike. Za individualne uporabnike je aplikacija plačljiva, mesečna naročnina znaša 12 evrov, medtem ko je za šole program trenutno brezplačen.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava