Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

Letos o prepletenosti družbe s tehnologijo

Festival R.o.R v Gorici, Novi Gorici in Šempasu

Gorica |
19. maj. 2022 | 9:15
Dark Theme

V Novi Gorici, Gorici in Šempasu bo med 23. in 28. majem potekal festival sodobnih in intermedijskih umetniških praks R.o.R., ki ga organizira Zavod za sodobno umetnost BridA iz Šempasa. Na festivalu bo sodelovalo 30 posameznikov in organizacij iz sedmih držav: Slovenija, Hrvaška, Italija, Nemčija, Anglija, Finska in Ukrajina. Festival z že večletno tradicijo sodobne in aktualne umetniške projekte prinaša v lokalno ruralna območja in v mesto, obenem pa je pomemben tudi v kontekstu Evropske prestolnice kulture GO! 2025.Letošnja edicija festivala R.o.R tematizira vsestransko prepletenost sodobne družbe s tehnologijo, pojasnjujejo organizatorji, in preizprašuje, kako se umetniki soočajo z neizmernim tehnološkim razvojem od iskanja novih možnosti v umetniški produkciji, do tega, kako je tehnološki razvoj spremenil dojemanje človeških vrednot, pojasnjujejo v kolektivu BridA. »Umetnost kot edino nevtralno polje, ki je neobremenjeno s komercialnimi interesi sodobne družbe, predstavlja izjemen izrazni poligon, v katerem lahko kritično prepoznamo, kako je na eni strani z uporabo tehnologije moč širiti naše obzorje dojemanja, na drugi pa do skrajnosti dehumanizirati človeški obstoj z napačnimi in nepremišljenimi tehnološkimi aplikacijami,« o vlogi umetnosti v sodobnem času razmišljajo organizatorji festivala, na katerem letos sodelujejo tudi različne mednarodne organizacije kot sta Labin Art Express XXI, najstarejša neprofitna nevladna organizacija na Hrvaškem, ter Klub Solitaer s.V, Chemnitz iz Nemčije. Povezovanje s slednjim v kolektivu BridA označujejo za zelo pomembno, saj med drugim odpira tudi nove možnosti umetniških izmenjav in sodelovanj med umetniki in organizacijami iz Mestne občine Nova Gorica ter mestom Chemnitz. Tudi Chemnitz bo, kot je znano, leta 2025 Evropska prestolnica kulture, tako kot Nova Gorica v partnerstvu z Gorico. »Z naštetimi organizacijami smo sklenili tudi partnerska sodelovanja, ki bodo v našo lokalno skupnost pripeljala veliko mednarodno uveljavljenih umetnikov,« napovedujejo v kolektivu BridA.Letošnjemu festivalskemu programu se letos prvič pridružujeta tudi MIC – Medpodjetniški izobraževalni center v Novi Gorici in njihov Učni izdelovalni laboratorij, ki se predstavljata z vrsto inovativnih projektov mladih ustvarjalcev s področja virtualne resničnosti in robotike.

»Prepletenost letošnjega festivalskega dogajanja obiskovalcem omogoča celovit vpogled v razvoj najnovejših tehnologij robotike, umetne inteligence in virtualne resničnosti. Prek zanimivih umetniških projektov ter strokovnih predavanj festival na inventiven in kritičen način pristopi k različnim temam, kot so ekologija, vzdržnost in humanizacija tehnologije,« nadalje pojasnjujejo organizatorji. Letošnji festival R. o. R. torej soustvarjajo umetnice in umetniki ter strokovnjaki s področja razvoja robotike, sociologije, eksperimentalne glasbe, fotografije, literature, plesa in filozofije, kot so: Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici, združenje Altrememorie, Sz. Berlin, Ulrike Brantl, BridA, Gjorgji Despodov, Tanja Hanžič, Heka, Kati Hyyppä, Luka Frelih, Žiga Hrastelj, Dr. Maša Jazbec, Borut Jerman, Roj Klopčič, Labin Art Express XXI, DDTLab, Ljudmila, Medpodjetniški izobraževalni center, Marko Lük, MN Dance company, Jurij Mušič, PiNA, Polina Polikarpova, Žan Rajšek, Niklas Roy, Klub Solitaer e.V, Učni izdelovalni laboratorij, TD Šempas, Robert Verch, Dean Zahtila inBrane Zorman.

Program se bo odvijal na več lokacijah v Novi Gorici in v Šempasu, segel bo pa tudi v Gorico: v ponedeljek, 23. maja bo ob 16. uri na skupnem trgu obeh Goric, Trgu Evrope, Niklas Roy in Kati Hyyppä izvedla participativno instalacijo, v primeru dežja se bo dogodek preselil pred Carinarnico na Erjavčevi ulici. Naslednjega dne, 24. maja, ob 17. uri, pa bosta umetnika dogodek izvedla še na goriškem Travniku. Celoten program festivala je objavljen na spletni strani festivala R.o.R..

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava