Torek, 28 november 2023
Iskanje

Na doberdobskem Krasu voda iz Soče

Načrt za postavitev cevi in za izgradnjo nekaj vodnih zbiralnikov že pripravljajo

23. jun. 2023 | 6:32
Dark Theme

Na doberdobski Kras bodo speljali vodo iz Soče za namakanje kmetijskih površin. Načrt za postavitev namakalnih cevi in za izgradnjo nekaj vodnih zbiralnikov ravnokar pripravljajo na ronškem sedežu konzorcija za melioracijo Julijske krajine, kjer že imajo na voljo prispevek Trgovinske zbornice, vreden skoraj poldrugi milijon evrov.

Tudi za gašenje požarov

»Komaj bo pripravljen načrt, bomo sprožili postopek za pridobitev vseh potrebnih dovoljenj za položitev namakalnih cevi. Več kmetovalcev se je že pozanimalo za priključitev na nov namakalni sistem, skupaj z njimi bomo preštudirali, kako pripeljati vodo do njihovih zemljišč z najnižjimi možnimi stroški,« napoveduje predsednik konzorcija za melioracijo Julijske krajine Enzo Lorenzon, po katerem bo namakalni sistem predvideval tudi nekaj vodnih zadrževalnikov, ki jih bodo v primeru potrebe lahko uporabljali tudi med gašenjem gozdnih požarov, ki so zlasti med lanskim poletjem predstavljali zelo velik problem. Po Lorenzonovih besedah je zanimanje za namakanje v doberdobski občini zelo veliko, saj gre za naložbo, ki bo zelo izboljšala pogoje za kmetijstvo.

Vodo bodo črpali pri Zagraju

Zadevi v prvi osebi sledi tudi doberdobski vinogradnik Andrej Lakovič, sicer predstavnik kmetijske stanovske organizacije CIA. »S projektom, da bi speljali vodo za namakanje do Doberdobske planote, se ukvarjam že tri leta. Našo zamisel je poleg številnih domačih kmetovalcev in krajanov podprl tudi konzorcij za melioracijo Julijske krajine, ki je zatem pridobil finančni prispevek Trgovinske zbornice. V bistvu si prizadevamo, da bi vodo iz kanala De’Dottori pri Zagraju črpali do kmetije Castelvecchio in Križpoti, kjer bi se ločili dve cevi: po eni bi vodo črpali proti Doberdobu in po drugi proti Poljanam,« pojasnjuje Lakovič in dodaja, da bodo namakalno cev predvidoma vkopali ob cestah, ki vodita v Doberdob oz. na Poljane.

Več v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava