Petek, 12 julij 2024
Iskanje

Nadaljujejo se Martinovanja

V raznih vaseh na Goriškem v teh dneh praznujejo sv. Martina

13. nov. 2022 | 10:16
Dark Theme

Petkovo martinovanje v Števerjanu, ki je potekalo v prostorih dvorane posestva baronice Tacco, je priklicalo veliko število domačinov in gostov. Na voljo je bil golaž s polento, sladica in vino domačih proizvajalcev, za dobro voljo pa tudi tombola. Za pripravo hrane in prostora so s skupnimi močmi poskrbeli člani lovskih družin Jazbine in Števerjan, društev Briški grič in F.B. Sedej ter Vinoteke Števerjanski griči. Med prireditelji je bila tudi števerjanska občina.

Martinovanja bodo tudi danes potekala po številnih vaseh na Goriškem. V Štandrežu bo maša ob 10. uri, sledil pa bo blagoslov voza s poljskimi pridelki. V Sovodnjah bo maša ob 10.30, martinovanje se bo nato nadaljevalo v zunanjih prostorih Kulturnega doma. Tu bo ob 11.30 blagoslov kmečkih pridelkov in orodja, zapel bo društveni otroški pevski zbor, jutro bodo popestrile stojnice domačinov in otrok sovodenjskega vrtca in osnovne šole. V društvenih notranjih prostorih bo razstava z naslovom »Nekoč pri noni doma«. V cerkvi sv. Martina v Doberdobu bo maša ob 15. uri, nato bo nastopil Pihalni orkester Kras. Letos bo tudi tržnica z ročnimi izdelki in domačimi dobrotami. Godba bo zaigrala tudi ob 13.30 v Jamljah, ob 14.15 na Palkišču in ob 14.45 na Poljanah. Prav tako v popoldanskih urah, in sicer ob 14. uri, bo maša tudi v Rupi; po maši sledi martinovanje in druženje.

V zavetju srednjeveških zidov utrjene vasi Šmartno v Brdih poteka še danes martinovanje. Po kleteh opuščenih hiš starodavne vasi je možna degustacija kakovostnih vin od 12. do 19. ure. Na prizorišču, po vasi znotraj obzidja, pa poteka kulturno zabavni program z glasbenimi skupinami, postavljene so stojnice z briškimi proizvodi in domačo hrano. Ob 8. uri se bo pri Kleti Brda začel in končal Martinov pohod. Tako v Brdih kot na Krasu bodo danes še odprte kleti ob sv. Martinu. Od 10. do 18. ure bo mogoče obiskati podjetji Parovel in Klet Grad Rubije na Krasu, v Brdih pa kleti Humar, Marcuzzi, Graunar, Villa Vasi, Castel San Mauro, Sosol, Borgo Conventi, Pascolo, Crastin in Villa Russiz. Prihodnjo soboto, 19. novembra, ob 15. uri pa bo v Kulturnem domu Andreja Budala v Štandrežu praznovanje ob sv. Martinu. Ob tej priložnosti bodo predstavili knjižico o Kmečkem društvu v Štandrežu. Druženje bo potekalo ob kozarcu novega vina, pečenem kostanju in golažu. Program predvideva tudi tekmovanje za izbor najboljšega domačega štruklja. Vstop prost, zaželjena rezervacija tel. 3803018001 (Maša).

Fotogalerija o martinovanjih tukaj.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava