Nedelja, 26 maj 2024
Iskanje

Nagrada Bratina vzhodnonemški režiserki Helke Misselwitz

Helke Misselwitz bo Kinoateljejevo nagrado prejela oktobra

Gorica |
21. jun. 2022 | 16:15
Dark Theme

Na goriškem Kinoateljeju so danes razglasili letošnjo prejemnico nagrade Darko Bratina. Na triindvajseti podelitvi, ki bo oktobra v okviru čezmejnega filmskega festivala Poklon viziji, jo bo prejela nemška režiserka Helke Misselwitz, ki velja za eno najpomembnejših nemških dokumentaristk.

Helke Misselwitz se je rodila leta 1947 v Planitzu, nekdanjem mestu Nemške demokratične republike. »Njeni filmi prikazujejo uporniške pankerje, najstniške delikventke, delavke v opekarni, fotografinje aktov, ločenke, samohranilke,« našteva Patricija Maličev, programska sodelavka festivala Poklon viziji, ki nadalje pojasnjuje: »Vsem tem likom, ki jih režiserka upodablja v svojih dokumentarcih, je skupno samo eno: Nemška demokratična republika in občasno sanjarjenje, ki mu vedno sledi kruta streznitev in negotova prihodnost, ki je takoj za ovinkom.«

Režiserka bo nagrado prejela oktobra na čezmejnem festivalu Poklon viziji. Kinoatelje namreč že od leta 1999 podeljuje nagrado za filmske presežke in se poklanja prebojnim vizijam izbranih avtorjev v spomin na svojega ustanovitelja Darka Bratino (1942-1997). V času festivala si bo mogoče ogledati izbrane filme iz njenega 40-letnega ustvarjalnega opusa, obeta pa se tudi strokovna delavnica, ki jo bo vodila prav Helke Misselwitz.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava