Nedelja, 07 avgust 2022
Iskanje

Prihajajo zlasti matere z otroki

Na Goriškem se veča število beguncev

Gorica |
28. apr. 2022 | 8:21
Dark Theme

Na Goriškem se počasi, vendar konstantno viša število beguncev, ki bežijo pred vojno v Ukrajini. V začetku aprila je nadškofijska Karitas preko zadruge Murice skrbela za približno trideset ukrajinskih državljanov, zdaj jih je že okrog šestdeset. Večinoma gre za matere z otroki, moških je zelo malo, saj ne smejo zapuščati države.

Ko begunci prispejo na Goriško, jim Karitas zagotovi začasno zavetišče v domu Faidutti na Placuti. Tam ostanejo nekaj dni, nakar jih s pomočjo zadruge Murice premestijo v stanovanja, ki so primerna tudi za daljše obdobje bivanja, saj zaenkrat nihče ne ve, kdaj se bodo lahko vrnili domov. V zavetišču Faidutti je trenutno dvajset beguncev, pri čemer gre skoraj izključno za ženske in otroke. Ravno v torek popoldne so sprejeli mlado družino – očeta in mamico z dojenčkom.

»Po nekaj dneh bivanja v domu Faidutti beguncem priskrbimo stanovanje v raznih krajih po mestu in po pokrajini; trenutno je dvanajst beguncev nastanjenih v župnišču v Gabrjah, medtem ko po tri gostimo v Moraru in Koprivnem. V Gorici so begunci nastanjeni v raznih krajih po mestu: trije v stanovanju na Trgu Cavour, štirje v Svetogorski ulici, štirje v Ulici Palladio, trije v Ulici Rabatta in pet v Semeniški ulici,« pojasnjuje Grazia Maniacco iz zadruge Murice.

V kratkem bodo šest beguncev namestili tudi v župnišču v Jamljah. Zadruga Murice čaka na zeleno luč goriške prefekture, ki ureja vso potrebno dokumentacijo, nakar bodo v Jamljah sprejeli dve družini – po vsej verjetnosti dve materi z otroki.Od vsega začetka so se v nudenje pomoči ukrajinskim beguncem vključile tudi slovenske župnije. Škofov vikar za Slovence Karel Bolčina pojasnjuje, da so že v začetku aprila dali na razpolago tri stavbe: župnišči v Gabrjah in Jamljah ter mladinski center v Štandrežu – to se pravi stavbo v Ulici San Michele nasproti vaške šole, ki jo je svojčas uporabljala dekanijska Karitas. »Že v začetku aprila smo begunce sprejeli v Gabrjah, zdaj prihajajo na vrsto Jamlje. Če bo treba, bomo begunce gostili tudi v Štandrežu,« pojasnjuje Bolčina. Jameljsko župnišče je že mnoga leta prazno. Zadnji je v njem stanoval nekdanji vaški župnik Anton Prinčič, ki je umrl februarja 2001. Zatem je nekaj let v župnišču živela župnikova sestra, nakar je bila stavba dalj časa prazna. »Že župnik Prinčič se je lotil nekaterih obnovitvenih del v poslopju, ki so bila po njegovi smrti speljana do konca, tako da so prostori povsem v redu,« pravi Bolčina.

Ukrajinci, ki že dalj časa živijo na Goriškem, še vedno zbirajo pomoč za sodržavljane v stiski na sedežu podjetja Listrade v Ulici Gregorčič ob robu Štandreža.V primerjavi z začetnim obdobjem vojne je odziv manjši, zaradi česar opozarjajo, da v Ukrajini težav seveda še ni konec; prizadeti v vojni in begunci potrebujejo zlasti hrano z dolgim rokom trajanja, izdelke za osebno nego, tudi nogavice in spodnje perilo. Skladišče ob robu Štandreža je za dostavo pomoči odprto vsak dan od 10. do 16. ure in ob sobotah od 10. do 13. ure. Danes bo skladišče izjemoma zaprto.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava