Ponedeljek, 23 maj 2022
Iskanje

Spomnili se bodo še štirih domačinov

V doberdobski občini bodo tudi letos

23. jan. 2022 | 7:39
Dark Theme

Ob dnevu spomina na holokavst bodo letos v Doberdobu na pobudo kulturnega društva Hrast in ob sodelovanju sekcij ANPI-VZPI iz Doberdoba in Dola-Jamelj ter združenja političnih deportirancev ANED in s pokroviteljstvom Občine Doberdob postavili štiri tlakovce v spomin na občane, ki so bili med drugo svetovno vojno deportirani v koncentracijska taborišča.V četrtek, 27. januarja, ob 14.30 bodo spominski tlakovec postavili v Gubčevi ulici 10 na Poljanah v spomin na Stanka Devetaka, rojenega leta 1927, ki so ga nacisti zajeli 30. septembra 1943 na Oslavju in ga zatem odpeljali v Nemčijo; kdaj in kje je bil umorjen, ni znano.

Ostale tri tlakovce bodo postavili v Doberdobu. Ob 15. uri se bodo bo v Goriški ulici 2 spomnili Maria Lavrenčiča, rojenega leta 1903, ki je bil pregnan v Buchenwald, kjer je bil umorjen 4. aprila 1945, le en teden pred osvoboditvijo taborišča. Ob 15.30 bodo v Rimski ulici 5 postavili tlakovec v spomin na Otona Jarca, rojenega leta 1928, ki je bil pregnan v Leonberg, kjer je bil umorjen 27. februarja 1945. Posmrtne ostanke Otona Jarca so sorodniki prepeljali na doberdobsko pokopališče leta 2014, kjer so se od njega poslovili z množično in ganljivo svečanostjo.

Ob 16. uri bodo še zadnji tlakovec za letošnje leto postavili v Tržaški ulici 39, kjer je živel Andrej Mokole, rojen leta 1915 in med vojno pregnan v Flossenburg, kjer je bil umorjen 25. februarja 1945. Vse štiri svečanosti bodo potekale ob upoštevanju predpisov za zajezitev števila okužb s covidom-19, sicer bodo namenjene le sorodnikom deportirancev.

Z letošnjimi štirimi tlakovci jih bo doslej skupno postavljenih že 14. Prihodnje leto bodo organizatorji postavili še zadnje tri tlakovce, tako da bodo počaščeni prav vsi domačini, ki so bili pregnani v koncentracijska taborišča in se iz njih niso nikoli vrnilil.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Italijanska vlada je odločila, da zaradi manjše razpoložljivosti energentov zaradi vojne v Ukrajini temperature ob uporabi klimatskih naprav ne smejo biti nižje od 27°C, pozimi pa ne bodo smele presegati 19°C (+/- 2°C).

17. maj. 2022 | 6:00
Soglašam, ker menim, da gre za upravičeno žrtev
Soglašam le delno, ker menim, da je ob omenjenih temperaturah poleti pretoplo in pozimi premrzlo za življenje in delo
Odločitev zavračam, ker menim, da je neustrezna
Odločitev odločno zavračam, ker menim, da gre za neupravičeno žrtev
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo