Četrtek, 18 julij 2024
Iskanje

»Treba si je tudi zavihati rokave«

V Gorici in po vaseh okrnjene svečanosti ob dnevu osvoboditve

Gorica |
25. apr. 2021 | 18:44
Dark Theme

»Človek potrebuje svet, v katerem prepozna samega sebe, in to lahko najde le v svojih koreninah. Srečen bo le, če bo spoštoval napor svojih prednikov, če bo spoznal, kaj so oni žrtvovali, da se danes lahko svobodno pogovarja v svojem jeziku, da se lahko svobodno premika po svoji zemlji. Pa tudi spoznanje tega ni dovolj. Ni samoumevno, da lahko obiskujemo slovenske ustanove, da lahko igramo v slovenskih ekipah, pojemo v slovenskih pevskih zborih. Treba si je tudi zavihati rokave, podpirati organizatorje, pomagati članom. Le tako bomo ponosni potomci ljudi, ki so toliko pretrpeli za to našo svobodo, ki so toliko žrtvovali za to, da smo še danes prisotni na svoji zemlji,« je povedala Viljena Devetak med današnjo svečanostjo ob dnevu osvoboditve, ki je potekala pri štandreškem spomeniku. Vence so polagali ANPI-VZPI ter društvi Župančič in Juventina, spregovorili so tudi mladi domačini.

Tako štandreška kot tudi ostale svečanosti ob 25. aprilu so zaradi ukrepov za zajezitev koronavirusa potekale v okrnjeni obliki. V goriški občini so vence polagali še v zaporu v Ulici Barzellini, na goriškem gradu, v Pevmi, pred železniško postajo, v Podgori in na glavnem pokopališču, kjer se je delegacija ANPI-VZPI, SKGZ in SSO poklonila spominu padlih pred partizansko grobnico in spomenikom jugoslovanskim vojakom ter zatem postala pred grobom Lojzeta Bratuža in Ljubke Šorli.

V sovodenjski občini so vence polagali pri spomeniku pred občino in zatem pri plošči pri cerkvi v Sovodnjah, pri sedežu društva Danica in pri spomeniku na Vrhu, pri spomeniku v Gabrjah ter nato še na Peči in v Rupi.

Tradicionalnega programa ni bilo niti v doberdobski občini. Polaganje vencev je v skladu s predpisi potekalo v Jamljah, v Dolu, na Poljanah in v Doberdobu. V Števerjanu je Kulturno društvo Briški grič položilo venec pred spomenik na Trgu Svobode in nato še na Jazbinah.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava