Petek, 24 maj 2024
Iskanje

Tristokrat »ne« poveličevanju fašizma

Na goriškem Travniku je dopoldne potekal shod v priredbi VZPI-ANPI

Gorica |
19. jan. 2019 | 15:24
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Okrog tristo antifašistov z obeh strani meje se je dopoldne zbralo na Travniku v Gorici, da bi izrazilo nasprotovanje vsakoletnemu sprejemanju veteranov fašističnega odreda X Mas v goriški mestni hiši. Na vabilo združenja partizanov VZPI-ANPI, ki je bilo pobudnik shoda, so se odzvali predstavniki organizacij, združenj, sindikatov, strank, upravitelji in številni posamezniki, Slovenci in Italijani, ki na poveličevanje ljudi, ki so v prejšnjem stoletju skupaj z nacisti prizadeli našim krajem toliko gorja, ne pristajajo.

»Goriški župan je v zadnjih dneh skušal diskreditirati naše združenje, češ da kršimo “goriško pax”, v kateri lahko kdorkoli trdi, kar se mu zljubi, tudi če osvoboditelje prikazuje kot krvnike in obratno,« je poudarila predsednica mestne sekcije ANPI-VZPI Anna Di Gianantonio. Navzoče so nagovorili še pokrajinski predsednik VZPI-ANPI Ennio Pironi, deželni svetnik in nekdanji videmski župan Furio Honsell (Open), zgodovinarka Claudia Cernigoi, predsednik pokrajinske skupščine Demokratske stranke (DS) Alessandro Zanella, nekdanja poslanka Levice ekologije in svobode Serena Pellegrino, nekdanja senatorka DS Laura Fasiolo, predstavnik goriške federacije Komunistične prenove Luigi Bon in občinski svetnik Andrea Picco (Forum).

Več je bilo tudi dvojezičnih nagovorov. Nekdanji senator Stojan Spetič (KPI) se je spomnil besed Sandra Pertinija: »Dejal mi je, da spoštuje vse ideologije, fašizem pa ni ideologija ali stranka, temveč zločin.« Pokrajinski tajnik SSk Julijan Čavdek je požel aplavz s trditvijo, da lahko Gorica sprejme prihod veteranov odreda X Mas le v primeru, »da pridejo prosit odpuščanja«, pokrajinska predsednica SKGZ za Goriško Maja Humar pa je poudarila, da za fašistične simbole »v prostorih občine ni mesta«. Udeleženci so prisluhnili še posnetku igralca Monija Ovadie, po katerem je »rehabilitacija fašizma nesprejemljiva«.

Stikov s pripadniki gibanja CasaPound ni bilo. Miren potek shoda na Travniku so zmotili le neznanci v dveh avtomobilih, ki so med vožnjo pred cerkvijo sv. Ignacija zahupali, in nekateri udeleženci protifašistične manifestacije, ki jim ni šlo v račun, da je pri dogodku sodelovala tudi DS. »Njeni predstavniki se družijo s fašisti pri bazovskem šohtu,« nam je protest pojasnil najglasnejši mladenič, ki je kasneje tudi stopil pred mikrofon.

Več v jutrišnjem (nedeljskem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava