Sreda, 08 december 2021
Iskanje

Vse več mladih si prižge »kanon«

Starost uživalcev marihuane se znižuje, ugotavlja vodja goriških kriminalistov Claudio Culot

Gorica |
11. mar. 2021 | 7:04
Dark Theme

Po marihuani, ki je po besedah vodje goriških kriminalistov Claudia Culota vse bolj nevarna, množično segajo tudi uživalci mamil iz goriške pokrajine. Culot ob tem pojasnjuje, da se je tudi na Goriškem znižala starost uživalcev marihuane. Nekateri po prepovedani drogi posegajo že na prvostopenjski srednji šoli. Policisti so v prejšnjih letih izvedli več operacij, ki so bile posvečene prekupčevanju mamil med mladimi.

Kriminalisti opozarjajo, da je današnja marihuana zelo nevarna in pušča trajne posledice. Pred tridesetimi, štiridesetimi leti je imela »trava« zelo nizko vsebnost snovi THC, danes je povsem drugače. S selekcioniranjem posameznih vrst so prišli do rastlin z zelo močnim psihoaktivnim učinkom.

Mladi uživalci postanejo apatični, zmanjka jim energije, s težavo ohranijo koncentracijo. Čeprav so posledice uživanja marihuane hude, se jih družba še ne povsem zaveda. »Marihuana mladim nedvomno ne koristi,« opozarja Culot in pojasnjuje, da se ob marihuani širi tudi uporaba heroina, katerega učinki so še močnejši in dolgotrajnejši. Uživalci si heroina ne več vbrizgavajo, kar je posledica strahu pred hepatitisom, aidsom in drugimi boleznimi, ki se je razširila še pred koncem prejšnjega stoletja, temveč ga v 90 % primerov kadijo, kar je ravno tako škodljivo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Proti covidu-19 se bodo po zeleni luči, ki sta jo prižgali evropska in italijanska agencija za zdravila EMA in AIFA, kmalu lahko cepili otroci med 5. in 11. letom starosti. Cepljenje otrok:

3. dec. 2021 | 17:20
Popolnoma zagovarjam
Delno zagovarjam
Delno odklanjam
Popolnoma odklanjam
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo