Torek, 16 julij 2024
Iskanje

Zahtevajo premestitev migrantov

Pred goriško prefekturo se bodo danes zbrali občinski svetniki iz vrst večine in opozicije iz Gradišča, ki že od julija opozarjajo na nevzdržne razmere v svoji občini

24. okt. 2023 | 6:25
Dark Theme

V centru za prosilce azila CARA v Gradišču je po besedah žušanje Linde Tomasinsig nastanjenih 648 migrantov, čeprav bi jih moralo biti največ 200. Poleg tega jih petnajst na noč sprejmejo v dormitoriju župnije sv. Valerijana.

»Razmere so vse bolj nevzdržne. Po podatkih, ki jih imam, že več mesecev na prefekturi ne poskrbijo za premestitve gostov centra CARA v druge italijanske dežele,«poudarja županja iz Gradišča Linda Tomasinsig in za današnji dan napoveduje protestni shod pred goriško prefekturo. Pred njo se bodo ob 17. uri poleg županje zbrali občinski svetniki iz Gradišča iz vrst večine in opozicije, ki so že julija izglasovali skupno svetniško pobudo, s katero so zahtevali, naj se zniža število migrantov, nastanjenih v centru CARA.

Njihov takratni poziv ni bil uslišan, zaradi česar so se občinski svetniki skupaj z županjo in ostalimi člani občinskega odbora odločili za nov protest.

Med ljudmi se širi nelagodje

»Še enkrat želimo opozoriti na nelagodje, ki se širi med prebivalci Gradišča, saj se počutijo vse bolj osamljeni. Javne ustanove, ki bi morale skrbeti za upravljanje begunske krize, v resnici zvračajo težave na ramena ljudi,« pred današnjim shodom opozarjajo občinski svetniki iz vrst večine in opozicije z izjemo predstavnikov liste Lige, ki že julija niso podprli skupne svetniške pobude.

Občinski svetniki iz Gradišča poudarjajo, da je imela ravno skupna svetniška pobuda velik politični pomen, saj so si vsi skupaj prizadevali, da bi državno javnost opozorili na težave, ki jih v tako majhni občini povzroča tako veliko število migrantov.

Brez konkretnih ukrepov

»Na žalost naši svetniški pobudi niso sledila konkretna dejanja institucij, ki bi morala biti pristojna za reševanje tovrstnih težav. Prišlo je edino do srečanja med županjo Lindo Tomasinsig in notranjim ministrom Matteom Piantedosijem, vendar zatem niso bili prejeti ustrezni ukrepi za rešitev težav,« poudarjajo občinski svetniki in opozarjajo, da so v Gradišču še vedno prepuščeni sami sebi in da je število migrantov odločno previsoko. Po njihovih besedah ima občina Gradišče približno 6350 prebivalcev, tako da je število migrantov presega deset odstotkov celotnega prebivalstva.

Prebivalci občine imajo vse bolj občutek, da niso varni, pri čemer je ravno pred nekaj dnevi goriški kvestor Paolo Gropuzzo zagotovil, da se ob višjem številu migrantov število kaznivih dejanj v nekdanji goriški pokrajini ni dvignilo.

V Gradišču kakorkoli opozarjajo, da že drugo leto zapored za migrante, ki ne dobijo strehe nad glavo v centru CARA,skrbijo v dormitoriju župnije sv. Valerijana. Županja pojasnjuje, da vsako noč nadškofijska Karitas zagotovi prenočišče petnajstim migrantom.

Zahtevajo premestitev

Občinski svetniki iz Gradišča bodo med današnjim shodom zahtevali premestitev migrantov v druge kraje po Italiji. Čeprav bi lahko bilo v centru CARAnastanjenih samo dvesto migrantov, jih je trenutno skoraj šesto petdeset.

»Bliža se zima, zaradi česar je treba čim prej poskrbeti, da bo s premestitvijo migrantov v druge kraje njihovo število v centru CARA znižalo pod dvesto. Poleg tega je treba ustrezno poskrbeti tudi za migrante, za katere ni prostora v centru CARA in ki so začasno nastanjeni v dormitoriju župnije sv. Valerijana, kjer zanje skrbijo prostovoljci,« poudarjajo občinski svetniki iz Gradišča, ki zahtevajo tudi več pozornosti za zagotavljanje varnosti.

»Ob premestitvi večjega števila migrantov je treba zagotoviti tudi večjo prisotnost varnostnih organov z okrepitvijo policijski sil,« zahtevajo občinski svetniki, ki na današnji protest vabijo tudi občane in občanke Gradišča.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava