Petek, 18 januar 2019
Iskanje

MAFIJA - Začelo se je s picerijami (Aljoša Gašperlin)

4. jan. 2018 | 10:07
Dark Theme

Ali se je v tržaško pristanišče zares skušala vtihotapiti kriminalna združba iz Neaplja, bodo ugotovili preiskovalci. Vprašanje, ali gre za enega izmed redkih primerov ali za kapljo v morju, pa ostaja odprto.
Sodnik Giovanni Falcone je že pred slabimi 30 leti med obiskom v Furlaniji Julijski krajini na novinarsko vprašanje odgovoril, da »so vse picerije v deželi FJK v rokah mafije«. Kaj se je v naslednjih letih zgodilo, vedo pristojni organi, a nekaj je jasno. Dejstvo, da v Trstu in v FJK ni atentatov, pouličnega streljanja in ubojev, še ne pomeni, da mafije ni. Ta se je že zdavnaj spremenila in še zlasti na severu deluje s podjetji, ki imajo račune urejene in so na videz neoporečna. Zato je pomembno, da so na dogajanje pozorni vsi. Če npr. gradbeno podjetje zahteva za določeno delo polovico denarja od drugih, je nekaj narobe.
Glavno vlogo imajo vsekakor država in varnostne službe, a tudi politiki imajo veliko odgovornost. Težko je pozabiti, kako je leta 2012 takratni notranji minister Roberto Maroni zahteval in dosegel, da je v TV oddaji Vieni Via con me neposredno odgovoril trditvam Roberta Saviana glede mafijske prisotnosti v severni Italiji. Maroni je dejal, da v Lombardiji ni mafije. Kasneje se je izkazalo, da je kalabrijska ‘ndrangheta v Lombardiji in drugje še kako razpredla svoje lovke.
Predsednik državne oblasti za boj proti korupciji Raffaele Cantone je novembra leta 2015 v Trstu povedal, da je dežela FJK manj podvržena mafiji in korupciji. Toda pri velikih gradnjah in projektih, kot je obnova starega pristanišča, je treba biti zelo pozorni, ker je to prava vaba za kriminalne združbe. Poglavitno je torej biti budni in ugotoviti prava protitelesca.
Dogodek v tržaškem pristanišču je dokaz, da so javne institucije pozorne in zagotavljajo nadzor nad ozemljem. Pristaniška oblast dobro sodeluje s prefekturo, tožilstvom in finančno stražo ter jih obvešča o vsaki novi družbi oz. podjetniku, ki želi delovati v pristanišču. Pomembna pa je tudi vloga medijev. Nekateri včasih posvečajo veliko pozornost tatvinam v stanovanjih, medtem ko gre aretacija mafijskega vodje neopazno mimo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Ste letos bogatejši kot lani?

3. jan. 2019 | 16:29
Da
Ne
Približno enako
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo