Nedelja, 21 april 2024
Iskanje

SLOVENIJA - Šarca čaka težko delo (Aleksander Koren)

22. avg. 2018 | 16:37
Dark Theme

Mnogi komentatorji, zlasti tuji, se sprašujejo, koliko stabilna je lahko snujoča se slovenska vlada. Še bolj pa je pomembno, koliko bo opravilno sposobna, da je lahko za Slovenijo koristna. Mandatar Marjan Šarec, sicer človek z županskimi izkušnjami, toda novinec v državni politiki, ve, da ga čaka težko delo. Biti na čelu manjšinske vlade (v kateri bosta najbrž sedela tudi dva bivša premierja) s petimi sredinskimi in levosredinskimi koalicijskimi strankami, ki so v parlamentu odvisne od podpore stranke Levice, bo zahtevalo veliko spretnosti, potrpežljivosti in modrosti. Kaže sicer, da te lastnosti pragmatičnemu premierju ne manjkajo, saj je med pogajanji učinkovito krmaril, na petkovem tajnem glasovanju parlamentarcev za mandatarja pa prejel celo en glas več kot je bil teoretski seštevek glasov njegovih podpornikov.
V »projektnem« dogovoru med sredinskimi, levosredinskimi strankami in Levico ni nobenega od radikalnih stališč Levice, le - kot kaže (in k sreči) - nekaj bolj socialno prijazne politike (pomoč revnejšim, boj proti prekarnosti, višja obdavčitev rent in večjih nepremičnin, dvig minimalnih plač in pokojnin, itd.), kar ne bi smelo že vnaprej zamajati trdnosti dogovora. Vendar vsaka »pogodba« fotografira stanje, pričakovanja in želje na dan njenega parafiranja. Pot vlad, kot pot vsakega izmed nas, pa ni premočrtna in že vnaprej začrtana. Pogojujejo jo zunanji svet, nepredvidljivosti, slučajnosti. Časi so turbolentni, prihodnost je negotova. EU bi se lahko ošibila ali razpadla, za vogalom sta morda nova finančna ali trgovinska kriza in posledični gospodarski padec. Vse to lahko vpliva na stabilnost vlade, če ni prave kohezije.
Šarec se bo moral tudi soočiti z močno opozicijo, nad katero ima zdaj monopol desnica. Tako majhna država kot je Slovenija si ne more privoščiti neskončnih ideoloških in zgodovinskih sporov (to, denimo, velja tudi za Slovence v Italiji). Šarcu je treba priznati (če je to komu všeč ali ne), da je vsaj z delom opozicije skušal najti skupen jezik. Mostove je treba seveda graditi na obeh straneh.
P.S.: Nov premier ima 15 dni časa, da izbere ministrsko ekipo. Pričakujemo, da bomo v njej imeli tudi »svojega« ministra.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava