Četrtek, 23 maj 2019
Iskanje

8. MAREC: »Gospodom inovacije«

9. mar. 2019 | 6:30
  Dark Theme

  Z iskrenim voščilom, da bi »gospodje inovacije« dobro delali. Podpisano: »skupina žensk, znanstvenic in tehnologinj, ki so bile presenetljivo izločene s tega zasedanja«.

  Tako je pisalo na belem kartončku ob velikem šopu rumenih mimoz, ki se je nepričakovano pojavil na sredinem posvetu Izzivi inovacije v Starem pristanišču. Posvet so priredili nekateri italijanski dnevniki (med njimi tržaški Il Piccolo) in za govorniško mizo povabili ... enajst moških. Kako čudno, da niso med vsemi znanstvenicami, podjetnicami, tehnologinjami, novinarkami našli nobene, ki bi bila dovolj podkovana in zanimiva, da bi lahko svoje izkušnje in poglede delila z občinstvom ...

  Čudno? Niti ne. Danes bo v rimskem senatu posvet o materinstvu, ki naj bi se ga udeležila tudi ministrica za zdravstvo Giulia Grillo. In veste, kdo bo spregovoril o rodnosti, dilemah, ki jih prinaša odločitev za umetno oploditev, perspektivah materinstva? Povečini moški predavatelji. Očitno so tudi na tem področju prav oni najbolj doma.

  Scenarij je vedno isti ... In potem se čudimo in včasih zmrdujemo nad tako imenovanimi rožnatimi kvotami. Očitno živimo v družbi, ki sama ni sposobna enakopravnega odnosa do moških in žensk. Očitno nas morajo na to, da na svetu obstajajo visoko kvalificirane podjetnice, znanstvenice, finančnice, zdravnice ... in da jih je treba vključiti v upravne svete in javno življenje, spomniti (prisiliti?) zakonska določila. Leta 2019. V tako imenovanem civiliziranem svetu. Bizarno. Žalostno.

  P.s. Iz resnicoljubja moramo zapisati, da je spored sredinega posveta res napovedoval sodelovanje 11 moških, a tudi robota po imenu Pepper (o njegovem spolu ni novic) in, pozor pozor, celo treh žensk: ko so si moški povedali vse, kar so imeli povedati, so namreč oder prepustili trem izvrstnim pevkam tržaške skupine Les Babettes.

  Če želite komentirati, morate biti registrirani

  $tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

  Na letošnjih evropskih volitvah:

  16. maj. 2019 | 19:15
  bom glasoval v skladu s tradicijo
  bom spremenil svojo volilno navado
  sem še neodločen, koga naj volim
  še ne vem, ali bom volil
  ne bom volil
  Prikaz rezultatov

  Glasovanje zahteva prijavo