Ponedeljek, 20 maj 2024
Iskanje

INDUSTRIJA: Boljunška zgodba je na pol uspešna

24. jun. 2023 | 18:10
  Dark Theme

  Na včerajšnjem svečanem odprtju novega industrijskega obrata v Boljuncu je bilo večkrat slišati, da investitorji verjamejo, da se je začela uspešna zgodba. V to so verjeli tudi pred dvema letoma, ko je BAT (British American Tobacco) napovedal svoj prihod na tržaški gospodarski parket. Ob tisti priložnosti se je lokalna politika veselila vlaganja v nova delovna mesta.

  Inovativni center z imenom A Better Tomorrow (Boljši jutri), ki naj bi bil nekaj izjemnega v svetovnem merilu, saj se bo posvečal nikotinskim izdelkom nove generacije in farmakološkim produktom, so postavili v manj kot dveh letih po položitvi temeljnega kamna. Kot so dejali včeraj, to ponazarja pomembnost obrata za BAT danes in v prihodnje.

  Ob vseh teh lepih besedah in napovedih pa se je včeraj marsikdo počutil neprijetno. Le lučaj stran od novega obrata so protestirali delavci Wärtsile, ki so v negotovosti že leto dni. S transparenti so pozivali ministra Ursa, naj ne pozabi na njih in naj poskusi najti rešitev za vse tiste, ki jim grozi brezposelnost. Človeško pieteto do delavcev je neposredno izrazil tudi škofov vikar Ettore Malnati.

  Minister Urso je ob robu svečanega odprtja novega obrata dejal, da bo v čim krajšem času poskušal najti rešitev za ogrožene delavce. Med uradnim govorom je sicer povedal, da bo nova tovarna v Boljuncu pomembno prispevala k razvoju italijanskega gospodarstva. Vlaganja v nova delovna mesta in razvoj bodo zanj imela dolgoročne učinke. Povedal je tudi, da je tobačni velikan BAT dokazal, kaj je mogoče doseči, če gospodarstvo, država in lokalna skupnost delajo z roko v roki.

  Teh besed delavci sosednjega obrata seveda niso neposredno slišali, a želimo verjeti, da bi jim bile lahko vsaj malce v uteho. In da se bo za njih kmalu našla primerna rešitev. Samo v tem primeru bomo lahko rekli, da se v Boljuncu piše uspešna zgodba. Zgodba, ki bi lahko pomembno vplivala na statistiko zaposlenosti v tržaški pokrajini.

  Če želite komentirati, morate biti registrirani