Petek, 24 maj 2024
Iskanje

ITALIJA: Contejeve karte za Bruselj

Trst |
10. jun. 2019 | 16:33
  Dark Theme

  Italijanski dnevniki poročajo, da sta se koalicijska partnerja Matteo Salvini in Luigi Di Maio v četrtek pobotala. Nov »pakt nenapadanja« temelji na skupni kritiki mačehi Evropi in obljubi po znižanju davkov. Gre za temi, ki ju dosledno zagovarja Liga. Da ju je za svoje vzelo tudi Gibanje 5 zvezd, ki je v zadnjih tednih pred evropskimi volitvami zavzemalo povsem drugačna stališča, kaže na njegovo podrejenost. Ta je, kajpak, posledica volilnega izida, ki je na glavo obrnil razmerje moči med podpisnikoma vladne pogodbe. Protievropska retorika in davčni raj na zemlji sta seveda hkrati zelo hvaležna volilna aduta. Jutri pa bo marsikje po državi drugi krog lokalnih volitev ...

  Plovbo vlade kljub temu ovirajo mnoge čeri. Najprej seveda zato, ker se z Evropsko komisijo ne bosta pogajala Salvini in Di Maio, temveč premier Giuseppe Conte in gospodarski minister Giovanni Tria, Conte pa je že dal vedeti, da ne bo toleriral vmešavanj in (pre)grobih vojnih napovedi Bruslju. Drugič, ker je predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi v četrtek sicer napovedal možnost ohranjanja politike tiskanja denarja, ki območje evra zavaruje pred zunanjimi pretresi, vendar je hkrati posvaril, da lahko brexit in Trumpove trgovinske vojne spet osiromašijo gospodarsko rast.

  V tem grmu pa tiči zajec. Nova italijanska vlada se v svojem prvem letu vladanja ni izkazala. Obrodila je zgolj »zadolževanje brez rasti«. Zdaj obljublja nižanje davkov. To samo po sebi ni greh, celo priporočljivo je. A v evropskih prestolnicah zadevo razumejo za zdaj kot napoved o »zadolževanju za nižanje davkov« in prikrito grožnjo o postopnem opuščanju evra. Italiji, njeni sposobnosti spodbujanja rasti, namreč ne zaupajo.

  V Bruslju bo moral Conte pokazati presneto dobre karte, da ga bodo jemali resno.

  Če želite komentirati, morate biti registrirani