Ponedeljek, 26 julij 2021
Iskanje

LEVICA: Volitve o šengnu

7. nov. 2019 | 8:00
  Dark Theme

  Prihaja zanimiv čas. Resda se ne bo dogajalo na našem dvorišču, ampak se nas vseeno tiče.

  Čez dober mesec bodo parlamentarne volitve v Veliki Britaniji, nato se bo začelo dolgo leto predsedniške kampanje v ZDA. Američani bodo predsednika volili čez 362 dni, a že februarja se začne glasovanje za predsedniškega kandidata Demokratske stranke. Izbira je na obeh straneh Atlantika podobna. V prednosti je plavolasi, konservativni in za mnoge sporni populist.

  Tako britanski kot ameriški izzivalci poskušajo prehiteti po levi. In to je razlog, da so te volitve zanimive tudi pri nas, kjer nimamo ne Donalda Trumpa ne Borisa Johnsona, imamo pa politike, za katere migranti upravičujejo sredstva: žice, zidove, mejne kontrole, ukinitev šengna ... Kako se postaviti proti taki politiki, ki se zdi težko premagljiva?

  Bernie Sanders in Elizabeth Warren med demokrati v ZDA ter laburist Jeremy Corbyn na drugi strani Rokava poskušajo s povratkom k levičarskim koreninam. Sanders in Warrenova se prepirata, čigavi predlogi so bolj socialistični, Corbyn pa je v nedeljskem pogovoru za Guardian povedal, da ga zanimata socialna pravičnost in ekološka kriza in da sta to temi, ki ju je treba negovati – z brexitom ali brez njega.

  Britansko-ameriške volitve nam bodo povedale marsikaj. Najprej, ali je desni populizem sploh premagljiv. Nato, ali ga lahko premaga levičarstvo s social(istič)nim pečatom. In ob morebitnem uspehu levih izzivalcev bomo tudi izvedeli, ali je ta alternativa desnemu populizmu dorasla vodenju države in obvladovanju silnega kapitalizma. Grk Aleksis Cipras je na tem izpitu klavrno padel.

  Evropska levica, tista zmernejša, je v težavah. Pooseblja jo bodoči evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni, ki je napovedal, da bo »fleksibilen v mejah pravil«. Torej keynesianec, a v mejah protikeynesianskih pravil.

  Te previdnosti so se volivci naveličali. Bolj so naklonjeni desni ihti. Če bo Corbynu in Sandersu uspelo, naj se izkažeta. Drugače bo levica razočarala tudi v tej smelejši verziji. Idealen scenarij za trumpe, johnsone, orbane in, no ja, slokarje.

  Da, prihaja zanimiv čas. Morda se po voliščih v Združenem kraljestvu in ZDA odloča tudi o prostem prečkanju slovensko-italijanske meje.

  Če želite komentirati, morate biti registrirani

  $tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

  Kaj menite o digitalnem covidnem potrdilu?

  24. jul. 2021 | 8:00
  a) Edina alternativa novemu lockdownu
  b) Nesmiseln ukrep
  c) Dobra ideja, a težko jo bo učinkovito izkoristiti
  d) Ukrep, ki diskriminira
  e) Ne vem
  Prikaz rezultatov

  Glasovanje zahteva prijavo