Torek, 25 februar 2020
Iskanje

POLMARATON: Šport ni politika

Trst |
29. apr. 2019 | 18:22
  Dark Theme

  Kdor je bil prisoten na petkovi tiskovni konferenci v najbolj znani kavarni na Velikem trgu, kjer so predstavili tretjo izvedbo Trieste Running Festivala, ni pričakoval, da bo po nekaj urah odjeknila taka polemika, ki je v hipu zaokrožila celoten apeninski polotok. Resda je ob pogledu na goste, ki so sedeli pri govorniški mizi ob predsedniku društva Apd Miramar Fabiu Cariniju, marsikdo imel kakšen pomislek. Ob Cariniju so bili namreč guverner FJK Massimo Fedriga, tržaški župan Roberto Dipiazza, deželni odbornik Pierpaolo Roberti, tržaški podžupan Paolo Polidori in županja devinsko-nabrežinske občine Daniela Pallotta. Gotovo preveč politikov za predstavitev športne prireditve, ki je namenjena otrokom, družinam, rekreativcem in peščici profesionalnih športnikov. Pa čeprav je to eden izmed bolj pomembnih dogodkov v Trstu ali praznikov, kot ga sami imenujejo organizatorji.

  Ob besedi rasizem se, zlasti na socialnih omrežjih, vsakič zaneti požar, ki se veča iz minute v minuto. In to je razumljivo, saj je treba obsoditi vsako obliko rasizma. Kaj pa če je to le pretveza za ustvarjanje velikih polemik, predvsem političnih? To, da afriškim tekačem ne bodo pustili nastopiti na tržaškem polmaratonu, je nekaj neresničnega. Fabio Carini je na tiskovni predstavitvi dejal le, da kot organizatorji ne bodo najeli afriških tekačev, ker so ti prevečkrat žrtve izkoriščanja. Tako je, tudi športniki so izkoriščeni. Predvsem tisti, ki niso v svetovnem vrhu kot kenijski as Eliud Kipchoge in ostali. Takih pa si ne more vsakdo privoščiti. Organizatorji so najbrž izbrali slabo rešitev v boju proti izkoriščanju afriških tekačev, nekdo pa je »kiks« izkoristil in požar je ušel izpod nadzora.

  Napaka je obojestranska. Organizatorji so zgrešili način, mogoče so izbrali slabe besede, težko pa je verjeti, da so to naredili nalašč. Zgrešili so tudi vsi tisti, ki na tiskovni konferenci niso bilo prisotni, so pa potem dajali izjave in naenkrat postali tako športni kot politični izvedenci. Zgodovina pa uči, da šport in politika ne sodita v isti koš. Ali vsaj ne bi smela.

  Če želite komentirati, morate biti registrirani

  $tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

  Katero mesto naj bo evropska prestolnica kulture leta 2025?

  13. feb. 2020 | 16:36
  Kranj
  Lendava
  Ljubljana
  Nova Gorica
  Piran
  Ptuj
  Me ne zanima
  Prikaz rezultatov

  Glasovanje zahteva prijavo