Četrtek, 20 junij 2024
Iskanje

PREDSEDNICA: Gospa bojevnica

15. nov. 2022 | 18:00
  Dark Theme

  Nataši Pirc Musar je uspel veliki met in nekdanja novinarka ter priljubljena informacijska pooblaščenka bo predsedniške škornje obula kot odvetnica brez političnih izkušenj. Ta pa je tudi eden od grehov, ki ji ga očitajo, čeprav se je v svoji dolgi in raznoliki karieri redno srečevala z in pogosto tudi trčila v politiko in marsikaterega politika. Mnogim je bila tudi trn v peti. Kot pravnica je namreč v svojem delu dosledno sledila črki zakona, ob tem pa je naslavljala tudi številna etična in moralna vprašanja. Ni se zgolj spraševala, kaj je pravilno, ampak tudi, kaj je dobro za posameznika in družbo.

  Bodoča predsednica ima precej kilometrine na različnih in zahtevnih področjih, zato bo kos novi funkciji, ki jo bo nedvomno opravljala z največjo resnostjo. V enem od intervjujev je sicer priznala, da bodo morale biti njene reakcije manj temperamentne, so pa njeni odločni in za nekatere preveč napadalni nastopi posledica nekajletnih borb po sodiščih – borb za človekove pravice.

  Večina volivk in volivcev, ki so se udeležili praznika demokracije, je sporočila, da na najvišjem stolu v državi želi prav njo, zagrizeno bojevnico, ki je tako zelo drugačna od vselej spravljivega Boruta Pahorja. Obljubila je namreč, da ne bo tiho in da bo njen glas vedno glas za ljudi, zato naj ne bi bila tako selektivna, kdaj in o čem se bo oglašala, kot je bil sedanji predsednik.

  Nekdanji predsednik Državnega zbora Pavel Gantar je komentiral, da je na volitvah zmagal državljanski pogum. Po njegovem je glas za predsednico prišel iz civilne družbe, ki se je naučila misliti politično in odgovorno. Drži pa tudi, da Slovenke in Slovenci hrepenijo po vsebinski in generacijski spremembi. Želeli so jo spomladi in ta želja očitno še ni usahnila, saj bodo v kratkem tri najvišje položaje v državi zasedali ljudje, ki v času osamosvajanja niso bili politično aktivni in prihajajo iz drugih, nepolitičnih krogov. Za majhno Slovenijo je to epohalna sprememba.

  V Italiji je upanje, da bo nova predsednica vlade samo zato, ker je ženskega spola, spremenila način vodenja države, izpuhtelo že nekaj dni po prisegi Giorgie Meloni.

  V slovenskem primeru pa je zgodba popolnoma drugačna, kajti zagovornica človekovih pravic, enakosti med spoloma, pravic LGBTQ+ in žensk ne bo nikoli (gospod) predsednik, ampak vedno in samo gospa predsednica republike, Nataša Pirc Musar.

  Če želite komentirati, morate biti registrirani