Ponedeljek, 09 december 2019
Iskanje

SLOVENIJA: »Zamejska ministrica«

21. nov. 2019 | 11:43
  Dark Theme

  Vse kaže, da bo koroška Slovenka Angelika Mlinar ministrica v slovenski vladi. Na to mesto jo bo po sprejetju vladnega proračuna imenovala Stranka Alenke Bratušek; če bo potrjena, bo prevzela mesto, ki ga je v vladi Marjana Šarca zasedal še en »zamejski« minister, Marko Bandelli. Nekdanji komenski župan, po rodu iz Nabrežine, se je moral od položaja posloviti zaradi »neprimerne komunikacije«.

  Ko so se v medijih pojavila ugibanja, ali bi Angelika Mlinar lahko vstopila v vladno ekipo, se je marsikdo obregnil ob dejstvo, da nima slovenskega državljanstva. Alenka Bratušek je sicer včeraj pojasnila, da je koroška Slovenka že zaprosila zanj, dogodek pa je ponovno odprl vprašanje, koliko se Slovenci, ki ne živijo v Sloveniji, resnično lahko vključijo v družbeno in politično življenje matičnega naroda. So jim uradne funkcije, mimo proglasov in parol o skupnem slovenskem prostoru, res dostopne? Spomin je romal v leto 2006, ko je bil tržaški docent Miran Košuta izvoljen za predsednika Slavističnega društva Slovenije. Upravna enota ga takrat ni želela registrirati kot zakonitega zastopnika društva, ker ni imel stalnega ali začasnega bivališča v Sloveniji. Potrebna so bila odprta pisma, prošnje in intervencije, da je Košuta le izbojeval dvoboj z državno birokracijo.

  Ker živi »v italijanskem predmejstvu«, kot ga rad imenuje, je bil naposled diskriminiran »le« nekaj mesecev.

  Če želite komentirati, morate biti registrirani

  $tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

  Katero od naslednjih smučišč vam je najljubše?

  27. nov. 2019 | 17:10
  Trbiž
  Na Žlebeh
  Mokrine
  Krvavec
  Kranjska Gora
  Zoncolan
  Piancavallo
  Forni di Sopra
  Cerkno
  Drugo
  Prikaz rezultatov

  Glasovanje zahteva prijavo