Ponedeljek, 29 april 2024
Iskanje

Marko Sosič spet nominiran za kresnika

24. apr. 2013 | 17:01
Dark Theme

Roman Marka Sosiča Ki od daleč prihajaš v mojo bližino je bil uvrščen v ožji izbor desetih del, ki se bodo letos potegovala za nagrado kresnik. Nagrado od leta 1991 podeljuje časopisna hiša Delo, namenjena pa je najboljšemu romanu leta. Čez mesec dni bo žirija razglasila izbor petih finalistov, slavnostna razglasitev zmagovalca pa bo, kot že vrsto let, 23. junija - na kresno noč - na ljubljanskem Rožniku. Nagrajenec bo prižgal kresni ogenj in prejel nagrado v vrednosti 5.000 evrov.
55-letni tržaški pisatelj ni prvič med nominiranci za nagrado kresnik. Z obema svojima prejšnjima romanoma, Balerina, balerina (1998) in Tito, amor mijo (2006), se je namreč uvrstil celo v peterico finalistov. Ali mu bo to uspelo tudi z romanom o tržaškem profesorju Ivanu Slokarju, romanom, ki je lani izšel pri ljubljanski Študentski založbi, bo znano 23. maja.
Žiriji Delove nagrade za roman leta predseduje Miran Hladnik. Letos so žiranti izbirali med 130 prispelimi deli; po Hladnikovih besedah, ki jih je objavil dnevnik Delo, so bili žiranti soglasni, da devetdeset odstotkov le teh ne sodi v ožji izbor. Izbrana deseterica pa izstopa iz povprečja in prinaša nabor kakovostne literature: poleg Sosičevega romana jo sestavljajo še Jugoslavija, moja dežela Gorana Vojnovića Zahod jame Petra Rezmana, Sodba v imenu ljudstva Toma Podstenška, Da me je strah? nedavno preminule Maruše Krese, Trojke Milna Kleča, Igranje Stanke Hrastelj, Raclette Boruta Goloba, Mojstrovka Emila Filipčiča ter Sušna doba Gabrijele Babnik.
Novica o Sosičevi uvrstitvi med nominirance je prišla v javnost ravno v dneh, ko se tržaški pisatelj mudi v Španiji. Na gostovanju, ki poteka v organizaciji Študentske založbe, raznih španskih kulturnih centrov in slovenskega veleposlaništva v Madridu, sodelujeta tudi pisateljica Mojca Kumerdej in pesnik Tomaž Šalamun. Ob svetovnem dnevu knjige so se (ali se še bodo) španskemu občinstvu predstavili v Madridu, Valencii in mestu Getafe.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava