Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Junaška in tragična zgodba primorskih padalcev

15. mar. 2018 | 19:26
Dark Theme

Samo idealisti. Tako je Marica Merljak označila zgodbo 27 fantov, ki so jih Britanci na Bližnjem Vzhodu izurili za padalce, radiotelegrafiste, tolmače ali diverzante in jih v letih 1943-44 v soglasju z Jugoslovanskim odborom iz Italije, jugoslovansko vlado v emigraciji in nato s partizanskim vodstvom prepeljali na jugoslovansko ozemlje, da bi podprli boj proti okupatorju. Njene besede sta bila v navdih za naslov nove produkcije deželnega slovenskega programskega oddelka RAI. Avtor dokumentarca Samo idealisti. Junaška in tragična zgodba primorskih padalcev je Ivo Jevnikar, režijo podpisuje Marija Brecelj, za montažo pa je poskrbel Mauro Coloni. Premierno ga bodo uprizorili v petek, ob 17.uri na tržaškem sedežu RAI. V nedeljo in četrtek si ga bo možno ogledati na omrežju RAI 3 bis ob 20.50.

Kaj bi pri filmu zlasti izpostavila?
Ivo Jevnikar: Dragoceno je, da vidimo vseh pet padalcev, ki so bili še živi v 80. in na začetku 90. let prejšnjega stoletja. To so: Cvetko Šuligoj, Stanko Simčič, Ivo Božič, Ciril Kobal in Venceslav Ferjančič. Poleg tega lahko vidimo fotografije vseh 27 fantov, ki so jih iz Afrike poslali v Slovenijo in Dalmacijo. Skušali smo sestaviti čim bolj celovito sintezo.
Marija Brecelj: Velik pomen ima tudi gradivo iz Vojnega muzeja v Londonu, kjer smo našli film o podobni izkušnji, ki pa se je dogajala med Anglijo in Francijo.

Več o tem v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava