Nedelja, 19 maj 2024
Iskanje

Najbolj seksistična je izjava Viljema Ščuke

Podelili so mu »nagrado« bodeča neža

8. mar. 2019 | 9:33
Dark Theme

Bodečo nežo, »priznanje« za najbolj seksistično izjavo leta, prejme pediater in psihoterapevt Viljem Ščuka. Tako so odločili obiskovalci in obiskovalke sredine razglasitve v Socialnem centru Rog, kjer so v živo izbirali med petimi izjavami, ki so se na spletnem glasovanju uvrstile najvišje. Kar 75% vseh glasov je šlo besedam Viljema Ščuke: »Množična posilstva deklic (sošolk) niso možna, če so deklice proti. Za spolni odnos sta odgovorna oba udeleženca, saj se dogaja pri polni zavesti obeh ...«

Kot so zapisali v utemeljitvi nagrade, ki jo podeljujeta spletni portal Spol.si in kolektiv Rdeče zore, »gospod Ščuka enači posilstvo in spolni odnos, kar ni le nedopustno temveč tudi izjemno nevarno. (...) Opravičevanje in minimaliziranje (spolnega) nasilja ter prelaganje odgovornosti na žrtev je izjemno nevarno početje in pomeni utrjevanje kulture, v kateri je nasilje dopusten način doseganja svojih ciljev. Dejstvo, da to počne oseba, ki jo del javnosti dojema kot strokovno avtoriteto, ima zato lahko daljnosežne škodljive posledice,« so še zapisali.

Viljem Ščuka je zdravnik in psihoterapevt, po rodu iz Dutovelj, ki je svojo strokovno dejavnost usmeril v raziskovanje zdravega načina življenja otrok in najstnikov. Večkrat je predaval tudi na Tržaškem in Goriškem.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava