Petek, 26 april 2024
Iskanje

Najljubša ali borba za oblast

Yorgos Lanthimos je film postavil v 18. stoletje

ZDA |
24. jan. 2019 | 11:30
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Protagonistka Olivia Colman, ki igra osrednjo vlogo kraljice Ane Stuart, si je že septembra na beneški Mostri zagotovila nagrado za najboljšo žensko interpretacijo, prvi zgodovinski film trenutno najbolj uspešnega grškega režiserja Yorhosa Lanthimosa pa veliko nagrado žirije. V pričakovanju nedelje, 24. februarja, - losangeleške noči oskarjevih nagrad, je film The favourite (Najljubša), od danes na sporedu tudi v italijanskih filmskih dvoranah.

Zgodovinsko dramo o spletkah na angleškem dvoru je grški režiser postavil v začetek 18. stoletja. Anglija je v vojni s Francijo, a na gradovih in posestvih britanske kraljevine se v vsakdanjem življenju ni veliko spremenilo. Lov na race in uživanje ananasa sta v polnem razcvetu. Na prestolu je že precej bolna kraljica Ana, ki se noče odpovedati oblasti, pa čeprav mora njena tesna prijateljica lady Sarah Marlborough vse pogosteje prevzemati vladanje. Na dvor kmalu prispe mlada Abigail, nova služkinja, ki se hitro prikupi Sarah in jo ta sprejme za svojo. Abigail uvidi priložnost, da ponovno pridobi sloves izgubljenih aristokratskih korenin. Sarah mora zaradi slabotnega zdravja kraljice Ane posvečati vse več časa in energij vojni s Francijo, prikupna Abigail pa izkoristi situacijo in zasede njen prostor, kar seveda pomeni tudi vse bolj tesno sodelovanje s šibko kraljico ...

Kljub dejstvu, da Lanthimos podpisuje samo režijo celovečerca, ker sta za zgodovinski okvir in scenarij poskrbela Deborah Davis in Tony McNamara, je neusmiljeno režiserjevo oko zelo razpoznavno. Lanthimos neprizanesljivo opisuje življenje na dvoru in borbo za oblast. Kot je sam pojasnil, pa je, ko snemaš film, umeščen v neko zgodovinsko obdobje, zanimivo poiskati tudi vzporednice z današnjim časom. Večkrat se zaveš, da se je le malo spremenilo: če odmislimo oblačila in dejstvo, da imamo danes elektriko in svetovni splet - pravi Lanthimos - ostaja v človeškem vedenju, družbi, pohlepu in moči ogromno analogij.

The favourite (Najljubša)

Irska, Velika Britanija in ZDA 2018

Režija: Yorgos Lanthimos

Igrajo: Emma Stone, Rachel Weisz, Nicholas Hoult in Olivia Colman

Ocena: ★★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava