Sreda, 26 junij 2019
Iskanje

»Pognale so korenine in rodile samozavest«

Slavnostna govornica na osrednji prireditvi je bila Margherita Trusgnach

Čedad |
10. feb. 2019 | 20:00
Dark Theme

Na osrednjem kulturnem prazniku Slovencev v Italiji, ki je potekal v Čedadu, je bila govornica beneška kulturnica Margherita Trusgnach. V občutenem nagovoru je izpostavila potrebo po ohranjanju in razvoju slovenske kulture in knjižnega jezika, tako v Benečiji kot v našem širšem prostoru. Spomnila je na ranjeno beneško zemljo, iz katere so pognale korenine, iz njih pa ideje in samozavest. Iz posameznih glasov se je rodil zbor. Danes Benečija ne potrebuje razdorov, temveč sodelovanje in vlaganje v jezik in kulturo.

Priznanja, ki jih ob slovenskem kulturnem prazniku podeljujeta krovni organizaciji Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Svet slovenskih organizacij, sta prejela goriška slovenistka Lojzka Bratuž in tržaški likovni umetnik Franko Vecchiet. Sicer pa so kulturni spored dogodka, ki je nosil naslov Kot ptice prešerno – glasbeno popotovanje od morja do gora sooblikovali zlasti glasbeniki in pevci.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kje načrtujete, da bi preživeli letošnji dopust?

28. maj. 2019 | 12:28
v Sloveniji
na Hrvaškem
v Italiji
v Grčiji
v kakšni drugi evropski državi
na eni od neevropskih celin
ne bom dopustoval
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo