Četrtek, 24 oktober 2019
Iskanje

»Pognale so korenine in rodile samozavest«

Slavnostna govornica na osrednji prireditvi je bila Margherita Trusgnach

Čedad |
10. feb. 2019 | 20:00
Dark Theme

Na osrednjem kulturnem prazniku Slovencev v Italiji, ki je potekal v Čedadu, je bila govornica beneška kulturnica Margherita Trusgnach. V občutenem nagovoru je izpostavila potrebo po ohranjanju in razvoju slovenske kulture in knjižnega jezika, tako v Benečiji kot v našem širšem prostoru. Spomnila je na ranjeno beneško zemljo, iz katere so pognale korenine, iz njih pa ideje in samozavest. Iz posameznih glasov se je rodil zbor. Danes Benečija ne potrebuje razdorov, temveč sodelovanje in vlaganje v jezik in kulturo.

Priznanja, ki jih ob slovenskem kulturnem prazniku podeljujeta krovni organizaciji Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Svet slovenskih organizacij, sta prejela goriška slovenistka Lojzka Bratuž in tržaški likovni umetnik Franko Vecchiet. Sicer pa so kulturni spored dogodka, ki je nosil naslov Kot ptice prešerno – glasbeno popotovanje od morja do gora sooblikovali zlasti glasbeniki in pevci.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo