Nedelja, 05 maj 2024
Iskanje

V SSG bo... kakor v nebesih

Sezono bo uvedla predstava Kakor v nebesih švedskega scenarista Kaya Pollaka, odprtje bo spremljala razstava Partitura Franca Vecchieta. Jutri izhaja tudi novi Tantadruj, gledališka priloga Primorskega dnevnika

17. okt. 2023 | 17:47
Dark Theme

Nova gledališka sezona Slovenskega stalnega gledališča se bo začela v soboto z umetniškim poletom v nebo. Vsaj tako namiguje naslov prve predstave Kakor v nebesih švedskega scenarista Kaya Pollaka. Koprodukcija tržaškega gledališča z Glasbeno matico in Mestnim gledališčem Ptuj ponuja preprosto zgodbo o pomenu skupnosti in o smislu umetnosti, ki jo na oder postavlja velika igralska in pevska zasedba.

Režijo podpisuje Samo M. Strelec, ki se je navdušil za zgodbo že pred časom, tačas pa je uresničil skrito sanjo in delo postavil na oder. Gre za zgodbo o dirigentu, ki mora iz zdravstvenih razlogov na vrhuncu mednarodne kariere zapustiti koncertne odre. V želji po samoti se zateče v rojstno mesto, zakoten kraj nekje na Švedskem, kjer ga vaščani prepričajo, naj prevzame vodstvo domačega, začetno neuglašenega, cerkvenega zbora. Glasba osvobaja, tolaži, opogumlja, pripomore k temu, da vsak pokaže svojo najbolj intimno in avtentično naravo, tako da se dinamika odnosov v mali skupnosti začne spreminjati. »Kakor v nebesih je del krščanske molitve. Na zemlji pa danes žal ni kakor v nebesih, bi pa lahko bilo, ko bi le umetnost zmagovala. In v naši zgodbi govorimo ravno o moči umetnosti,« je zaupal režiser.

Odprtje sezone SSG bo spremljala tudi razstava Partitura Franca Vecchieta, pravzaprav razstavni diptih, ki se deli med Kulturnim domom in Peterlinovo dvorano v Ulici Donizzetti. Gre za poklon mojstru ob 50-letnici plodnega delovanja, ki so si ga zamislili Slovenska kulturno-gospodarska zveza, Svet slovenskih organizacij, Slovensko stalno gledališče, Kulturno društvo za umetnost KONS, Društvo slovenskih izobražencev ter Slovenski klub, ob podpori Dežele FJK in Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

"Partitura zaobjema celotno moje delo," je v torek v veži kulturnega hrama na srečanju z novinarji dejal Vecchiet. Odločil se je za večje slike na črni podlagi ravno zaradi lokacije. Razstavljene slike spadajo tako v umetnikovo zadnjo produkcijo, nekaj pa je tudi del, ki so nastala v preteklosti. Obiskovalec se najprej zazre v štiri večje kolaže, ki so naslikani in narisani. Nastali so kot podoba nečesa, kar je bilo okrog njega, je zaupal, nekaj, kar je bilo tiskanega, napisanega ali poslanega – vse je svoje mesto našlo na platnu. Ob razstavah bo izšla tudi priložnostna brošura, pri kateri sta z besedili prispevali Magda Jevnikar in Marija Pirjevec.

Več v jutrišnjem (sredinem) Primorskem dnevniku. Jutri izhaja tudi novi Tantadruj, gledališka priloga Primorskega dnevnika, kjer bo več informacij o uvodu v novo sezono SSG-ja.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava