Petek, 19 april 2024
Iskanje

Valley of Shadows

Nova plošča skupine Duel

29. mar. 2019 | 11:30
Dark Theme

Že proti koncu prejšnjega leta se je šušljalo, da se bodo ameriški »kavboji« Duel kmalu spet odpravili v glasbeni studio in posneli nov album. Lani so namreč izdali v živo ploščo Live At The Electric Church, plošček Witchbanger pa je izšel leta 2017.

Teksaški bend je relativno mlad glasbeni projekt. Skupina je nastala šele pred tremi leti in se takoj začela uveljavljati v Združenih državah Amerike, seveda na underground glasbeni sceni. Gre za štiričlansko zasedbo, ki igra stoner glasbo pod močnim vplivom roka in psihedelije iz sedemdesetih let. Bend sestavljajo pevec in kitarist Tom Frank, basist in pevec Shaun Avants, drugi kitarist Jeff Henson ter bobnar Justin Collins, ki je lani zamenjal JD-ja Shadowza. Med glasbene vzornike te skupine spada nedvomno angleška zasedba Black Sabbath, a tudi drugi bendi, kot so Irci Thin Lizzy, Američani Grand Funk Railroad ter heavy metal legende Pentagram. Fantje so prej igrali v drugih rok skupinah, nekega dne pa skoraj po naključju sedli v isti glasbeni studio Red Nova Ranch, ki ga sicer upravlja kitarist Henson. Že naslednji dan so začeli z vajami in v bistvu ustanovili bend, ob tem pa kmalu stopili v stik z italijansko neodvisno glasbeno založbo Heavy Psych Sounds in z njo podpisali pogodbo.

Skupina je nato v enem letu izdala prvenec Fears Of The Dead in opravila kar dve glasbni turneji ter tako uspešno prodrla na evropsko glasbeno sceno. Leta 2017 je sledila druga plošča Witchbanger, lani pa v živo posnetek Live At The Electric Church. Valley of Shadows je torej že tretja studijska plošča v zgolj treh letih. Album, ki bo izšel 17. maja, je bend tudi tokrat posnel v Red Nova Ranchu, traja pa slabih 40 minut. Na novem ploščku dobimo osem komadov v že ustaljenem Duel glasbenem stilu, kot je na primer prvi Black Magic Summer. Naslednji, Red Moon Froming, je še bolj rokersko obarvana in hitrejša skladba. Prava mojstrovina je pesem Strike And Disappear, ki se začne kot zapeljiva balada, a se nato spremeni v močen rokenrol komad a la Motörhead. Na drugi polovici ploščka pesem Tyrant On The Throne sledi metalu iz osemdesetih, I Feel No Pain pa nas umirjeno pospremi k zaključnemu kitarskemu orgazmu The Bleeding Heart.

Valley of Shadows

Duel

Rokenrol, Stoner rok

Heavy Psych Sounds, 2019

Ocena: ★★★★, 1/2

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava