Nedelja, 14 april 2024
Iskanje

Z boksarskimi rokavicami nad travme in spomine

Reportaža med dekleti jazidske skupnosti, ki prebivajo v begunskem taborišču Rwanga v iraškem Kurdistanu

17. mar. 2019 | 8:03
Dark Theme

Imenujejo jih »Boxing Sisters« (Sestre boksa) in vsak dan po eno uro trenirajo z vrečo peska in boksarskimi rokavicami. Za dvanajst Jazidinj je majhna soba, ki se enkrat dnevno spremeni v telovadnico, dovolj, da ponovno pridobijo zaupanje vase. Sem zahajajo zato, da bi se naučile samoobrambe, predvsem pa, da bi za sabo pustile travmatično preteklost, ki jo je zasenčila Islamska država.

Boksarski projekt za dekleta, ki so bile žrtve strašnega nasilja pripadnikov Islamske države (IS), si je zamislilo neprofitno društvo Lotus Flowers, ki ga sestavljajo pretežno ženske. Njegov glavni cilj je krepiti fizično in psihično moč udeleženk s pomočjo boksanja in samoobrambe. Prebivalci Rwange, begunskega taborišča v iraškem Kurdistanu, ki gosti 15.000 iraških »internih« beguncev IDP (Internal Displaced People) in nekaj Sircev, so dobro sprejeli ta preprost načrt.

Vsaka ženska v tem taborišču je obsedena s travmatičnimi spomini na strašno nasilje ali z izgubo oziroma izginotjem bližnje osebe. A čas mineva in vse večje število žensk skuša pustiti za sabo strašljive more in išče različne načine za svobodno izražanje svoje volje. Sedemnajstletna Husna in njene prijateljice so izbrale boks.

Celotna reportaža - besedilo Monir Ghaedi, fotografije Giacomo Sini - v današnjem (nedeljskem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava