Petek, 15 september 2023
Iskanje

Članice EU potrdile nov sveženj sankcij proti Rusiji

Med njimi popoln embargo na uvoz ruskega premoga v države članice

8. apr. 2022 | 13:04
Dark Theme

Države članice Evropske unije so danes potrdile peti sveženj sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino. Ta med drugim vključuje prepoved uvoza ruskega premoga v unijo in prepoved vstopa ladij, ki plujejo pod rusko zastavo, v pristanišča EU. Nove sankcije vključujejo tudi zamrznitev sredstev štirih ruskih bank. Nov sveženj sankcij vključuje prepoved uvoza ruskega premoga v vseh oblikah. Izvoz v EU predstavlja četrtino celotnega ruskega izvoza premoga, kar pomeni, da bo Rusija izgubila okoli osem milijard evrov dohodkov na leto, navaja Evropska komisija.

Ukrepi vključujejo tudi prepoved transakcij in zamrznitev sredstev štirih ruskih bank, med njimi druge največje ruske banke VTB. Te štiri banke imajo skupaj 23-odstoten delež na ruskem trgu.

EU po novem prepoveduje tudi vstop ladij, ki plujejo pod rusko zastavo, v pristanišča Evropske unije. Poleg tega prepoveduje ruska in beloruska podjetja za cestni transport, ki delujejo v EU. Tako pri cestnem kot ladijskem prometu veljajo izjeme za zdravila, hrano, energijo ter humanitarne potrebe.

Četrti ukrep, vreden 10 milijard evrov, je usmerjen na izvoz v Rusijo. Prepoved bo veljala za izvoz kvantnih računalnikov in naprednih čipov, pa tudi občutljivih strojev in druge opreme. Prepovedan je tudi izvoz goriva za letala in dodatkov za goriva, ki bi jih lahko uporabila ruska vojska.

Naslednji ukrep, vreden 5,5 milijarde evrov, vključuje prepoved uvoza lesa, cementa, morske hrane in alkohola v EU. Med temi sta tudi kaviar in vodka.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava