Torek, 28 junij 2022
Iskanje

Cvetje na grobu Slovenca Miloša Lokarja

Mladi antifašist je sodeloval pri znamenitem vseevropskem manifestu iz Ventoteneja

19. sep. 2021 | 7:25
Dark Theme

Slovenec Miloš Lokar (1921-1943) ni bil med materialnimi pisci znamenitega manifesta z otoka Ventotene, a je bil v skupini internirancev, ki je leta 1941 prispevala k rojstvu znamenitega dokumenta za svobodno in zedinjeno Evropo. V svojih spominih ga kot mladega Ljubljančana iz tedaj že Italiji priključene province omenja Altiero Spinelli, ki velja za očeta manifesta z Ventoteneja. Lokar je v Sloveniji zelo malo, vsekakor premalo poznan.

Paola Stoppioni in Gabryela Dancygier pred hišo, kjer je prebival Miloš Lokar
Paola Stoppioni in Gabryela Dancygier pred hišo, kjer je prebival Miloš Lokar

Lokar je umrl v internaciji v kraju Reggello pri Firencah. Tam sta Gabryela Dancygier in Paola Stoppioni izdali knjigo o antifašističnih internirancih, v kateri namenjata veliko pozornost mlademu Ljubljančanu. Lokar je pokopan v Reggellu, za njegov grob skrbi družina Reggioli, v prvi vrsti gospa Maria (stara je več kot devetdeset let), ki se še spominja mladega Slovenca. Maria Reggioli in sestra Carmela sta v začetku oktobra 1943 zadnji pred smrtjo obiskali Lokarja, ki je za posledicami tuberkoloze umrl v bolnišnici v Figline Valdarno.

V Reggellu, kjer je bil nekaj časa interniran tudi njegov brat Saša, se je Lokar družil predvsem z bratrancem Janezom Košakom, ki je bil tudi tam interniran. Košak je po vojni obiskal Reggello in prijateljeval z družino Reggioli, ki je obiskala Ljubljano. Francesco Reggioli, brat Marie in Carmele, je bil med okupacijo italijanski vojak v Sloveniji, v Ljubljani je zbolel, v bolnišnici sta ga obiskovali družini Lokar in Košak. Lepa zgodba o prijateljstvu, ki je preseglo državne meje in strahote vojnega časa.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava