Sobota, 13 julij 2024
Iskanje

Honsell se je zameril levici

Njegovo odločitev, da podpre Camberjevo svetniško pobudo o fojbah, obžaluje tudi Loredana Panariti

Trst |
29. mar. 2019 | 18:01
Dark Theme

Deželni svetnik liste Open Furio Honsell si je nakopal zamero na levici zaradi odločitve, da podpre svetniško pobudo Piera Camberja. Ta je vlado Furlanije Julijske krajine pozval, naj ne podpre organizacij, ki zanikujejo ali omalovažujejo fojbe ter eksodus iz Istre in Dalmacije. Camberjevo pobudo je v torek podprlo 31 svetnikov, v glavnem iz vrst desnosredinske koalicije.

V uvodu je Camber med drugim zapisal, da so bile fojbe »sredstvo etničnega čiščenja«.

»Želel sem se izogniti izrabljanju in dokazati, da današnja levica nima nič skupnega s tragedijami in temnimi platmi totalitarizma,« je svoj glas utemeljil nekdanji videmski župan.

Honsllova utemeljitev na Facebooku:

Nad Honslla se je usul val negodovanja. Ostro ga kritizirala tudi univerzitetna profesorica Loredana Panariti, ki je s Honslomm med glavnimi predstavniki liste Open. Zapisala je, da je užaloščena, izrazila solidarnost z odporniškim inštitutom in opozorila, da je svetniška pobuda usmerjena v zaviranje zgodovinskega raziskovanja, ki bi si ga desnica rada podredila. Zato je javno pozvala strankinega kolego, naj se pouči in naj prekliče svoje stališče.

Več v jutrišnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku .

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava