Petek, 03 februar 2023
Iskanje

»Kot župan sem zamejce lahko le poslušal, sedaj jim lahko pomagam«

Matej Arčon, novi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu

4. jun. 2022 | 6:25
Dark Theme

Novi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je bil med letoma 2010 in 2018 župan Nove Gorice. Januarja letos ga je Robert Golob predstavil kot generalnega sekretarja stranke Gibanje Svoboda, s katero je kandidiral na državnozborskih volitvah. Prejel je najvišje število glasov v Sloveniji: zanj je glasovalo 15.271 ljudi.

Minister Arčon, vi naš prostor zelo dobro poznate, saj ste si kot novogoriški župan veliko prizadevali za sodelovanje in povezovanje v obmejnem prostoru. Kako boste s tem nadaljevali v novi, ministrski vlogi?

Reči moram, da sem res zadovoljen, tudi zato, ker čezmejno problematiko dobro poznam. V vlogi župana sem imel možnost prisluhniti vsem našim organizacijam, ki delujejo v zamejstvu, nisem pa bil tisti, ki je lahko pomagal reševati njihove izzive. Tako da – če sem prej poslušal, sem zdaj v vlogi, ko lahko dejansko stvari skušamo premakniti na boljše.

Moj prvi obisk bo, kot sem namignil, v Gorici. Želim se srečati z obema krovnima organizacijama, da bi lahko začrtali skupno pot, konkretne cilje in določili tudi časovne okvire za njihovo uresničitev.

Matej Arčon s svojo predhodnico Heleno Jaklitsch (USZS)
Matej Arčon s svojo predhodnico Heleno Jaklitsch (USZS)

Prihajate z zahodnega roba Slovenije, živite z ramo ob rami s slovensko narodno skupnostjo v Italiji, kar je seveda dobro za nas. Kako boste nastavili svoje delo, da se zaradi tega druge skupnosti zunaj meja RS ne bi počutile zapostavljene?

S tem se ne obremenjujem. Logično je, tega ne skrivam, da sem tam doma in da bom mogoče nekoliko več pozornosti namenil prostoru, ki ga dobro poznam in v katerem živim. To pa ne pomeni, da bom zaradi tega koga drugega zanemarjal.

Več v današnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava