Petek, 12 julij 2024
Iskanje

Marka Rupnika Vatikan izobčil že leta 2019

Žensko, ki je imela z njim spolne odnose, je odvezal greha

16. dec. 2022 | 15:29
Dark Theme

Vatikan je slovenskega jezuita, sicer znamenitega in iskanega cerkvenega umetnika Marka Rupnika že leta 2019 začasno ekskomuniciral, ker je storil enega najhujših zločinov v katoliški cerkvi, ko je žensko, ki je imela z njim spolne odnose, odvezal greha, je novinarjem v Rimu potrdil predstojnik svetovnega jezuitskega reda Arturo Sosa. Temu rečejo odveza greha s strani sostorilca in to je dejanje, ki terja ekskomunikacijo oziroma izobčenje. Sosa je sicer pojasnil, da so ta ukrep kasneje odpravili, ker je Rupnik greh priznal in se zanj pokesal.

Za enega najhujših zločinov v katoliški cerkvi je bil tako Rupnik očitno kaznovan dve leti pred tem, ko se je Vatikan odločil, da umakne drugo tožbo proti njemu zaradi domnevne zlorabe devetih odraslih žensk pod njegovo duhovno oskrbo.

Šlo naj bi za devet redovnic, s katerimi je imel danes 68-letni Rupnik spolne odnose v 90. letih prejšnjega stoletja v Ljubljani. Vatikanski dikasterij za doktrino vere oz. nekdanja kongregacija za doktrino vere je leta 2021 odločil, da so zadeve zastarele, ker je od dejanj minilo več kot 30 let - čeprav je ta isti dikasterij oz. kongregacija Rupnika pred tem že ekskomuniciral in ga nato sprejel nazaj.

To je novinarjem v Rimu priznal Sosa. Sosa je sicer tudi zanikal prejšnjo izjavo jezuitov, ko je dejal, da omejitve Rupnikove službe, ki so še vedno v veljavi, izhajajo iz prejšnje obsodbe leta 2019 in ne iz obtožb iz leta 2021, saj so te za Vatikan zastarele.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava