Sobota, 22 junij 2024
Iskanje

Provincial slovenskih jezuitov: zoper patra Rupnika previdnostni ukrepi

Primer je zaključen, saj so dejstva zastarela, je povedal Miran Žvanut

6. dec. 2022 | 16:19
Dark Theme

Provincial slovenskih jezuitov Miran Žvanut je danes v izjavi za Radio Ognjišče spregovoril o obtožbah o domnevnih zlorabah treh redovnic ljubljanske skupnosti Loyola, ki naj bi jih pred skoraj 30 leti zagrešil pater Marko Rupnik, sicer svetovno znani mozaicist. Zoper njega so uvedli previdnostne ukrepe, o čemer smo poročali včeraj, sicer pa je primer zaključen, saj so dejstva zastarela, je dodal. »V zadnjih dneh smo lahko v različnih medijih zasledili članke o patru Marku Ivanu Rupniku. Žal kot vedno precej napihnjeno, tudi z veliko neresnic,« je Žvanut zapisal v izjavi.

Potrdil je, da je Dikasterij za nauk vere leta 2021 prejel pritožbo zoper patra Rupnika in Družbo Jezusovo zaprosil za uvedbo predhodne preiskave primera. »To je pač normalna procedura. Pritožba ni prišla s strani redovnic, kar nekateri mediji lažno navajajo,« je dodal.

Družba Jezusova je po besedah Žvanuta za preiskavo kot zunanjega preiskovalca imenovala redovnika iz drugega reda. Na pričanje je ta povabil več ljudi in končno poročilo predstavil Dikasteriju za nauk vere. Ta je ugotovil, da je obravnavana dejstva štel za zastarela in zato primer zaključil v začetku letošnjega oktobra. V okviru predhodne preiskave pa so bili zoper patra Rupnika sprejeti previdnostni ukrepi, je povzel Žvanut, ki so pač nekaj običajnega, ko pride do takšnih ali podobnih obtožb zoper redovnika, je dodal Žvanut.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava