Sreda, 25 maj 2022
Iskanje

Mattarella seznanjen s težavo slovenske manjšine

Novi slovenski veleposlanik Kunstelj opozoril Kvirinal na posledice zmanjšanja števila parlamentarcev

Rim |
7. okt. 2019 | 9:49
Dark Theme

Italijanska poslanska zbornica bo danes sklenila obravnavo ustavnega zakona o zmanjšanju števila parlamentarcev, ki naj bi ga dokončno odobrila jutri. Zakon neposredno zanima tudi slovensko manjšino, ki bo po novem, če ne bo primernih varovalk, zelo težko spet izvolila svojega parlamentarnega predstavnika. O tem je tekla beseda na Kvirinalu, ko je novi slovenski veleposlanik v Italiji Tomaž Kunstelj predal poverilna pisma predsedniku Sergiu Mattarelli. Slednji je Kunstlju izrazil hvaležnost za izjemno lepo urejen status italijanske manjšine v Sloveniji.

»Mattarelli sem izrazil pričakovanja Republike Slovenije in tudi Slovencev v Italiji, da bi italijanska politika našla formulo za udejanjanje določila v zaščitnem zakonu, ki govori o “olajšanem zastopstvu” predstavnikov slovenske manjšine v italijanskem parlamentu. Zavedam se kompleksnosti tega vprašanja ter določil v italijanski ustavi, po drugi strani pa v zgledni ureditvi za italijansko manjšino v Sloveniji vidim politične spodbude, da bi se oblikovalo kreativno rešitev za Slovence v Italiji. Še zlasti ker se zdi, da se v bodoče ne bo mogoče zanašati na večdesetletno prakso, da se je eden od Slovencev v parlament prebil običajno na listi italijanske levice,« je za Primorski dnevnik povedal Kunstelj.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Italijanska vlada je odločila, da zaradi manjše razpoložljivosti energentov zaradi vojne v Ukrajini temperature ob uporabi klimatskih naprav ne smejo biti nižje od 27°C, pozimi pa ne bodo smele presegati 19°C (+/- 2°C).

17. maj. 2022 | 6:00
Soglašam, ker menim, da gre za upravičeno žrtev
Soglašam le delno, ker menim, da je ob omenjenih temperaturah poleti pretoplo in pozimi premrzlo za življenje in delo
Odločitev zavračam, ker menim, da je neustrezna
Odločitev odločno zavračam, ker menim, da gre za neupravičeno žrtev
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo