Sreda, 24 julij 2024
Iskanje

Mreža za slovenski jezik v novo triletje

Na zasedanju Paritetnega odbora za vprašanja slovenske manjšine tudi priznanje vloge SDGZ in Kmečke zveze po 22. členu zaščitnega zakona in ustanovitev dveh delovnih skupin

FJK |
12. jun. 2021 | 11:05
Dark Theme

Paritetni odbor za vprašanja slovenske manjšine je na petkovi triurni seji na daljavo odobril smernice za financiranje Mreže za slovenski jezik za prihodnje triletje ter tako potrdil vlogo Centralnega urada za slovenski jezik, ki je po besedah predsednika Marka Jarca »steber sistema 8. člena zaščitnega zakona« (ta obravnava rabo slovenščine v javni upravi). Delovanje omenjene mreže so razširili tudi na Deželni šolski urad, izstopa pa tudi predlog ustanovitve podiplomskega študija za prevajalce v javnih upravah, o katerem že potekajo pogovori z Univerzo v Trstu.

Med ostalimi točkami gre omeniti ustanovitev dveh delovnih skupin, ki se bosta podrobneje ukvarjali z vidno dvojezičnostjo in šolstvom, ter priznanje Slovenskega deželnega gospodarskega združenja in Kmečke zveze po 22. členu zakona, ki slovenske stanovske organizacije postavlja ob bok vsedržavnim združenjem.

Člani odbora so najprej prisluhnili pristojnemu deželnemu odborniku Pierpaolu Robertiju. Ta je predstavil porazdelitev sredstev iz omenjenega 8. člena zakona, za katerega je odbor po razpravi izglasoval pozitivno mnenje.

Ob koncu je za prijetno presenečenje poskrbel podpredsednik odbora Paolo Rovis. Sporočil je, da je Ljudska univerza v Trstu (Università popolare), kjer je prav tako podpredsednik, objavila slovenski prevod Dantejeve Božanske komedije ob 700-letnici pesnikove smrti. Kopijo dela bo v dar prejel vsak član paritetnega odbora.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava