Torek, 05 december 2023
Iskanje

Nov časopis v furlanščini

»La Vois dai Furlans« izdaja skupina Mediafriuli

Videm |
25. nov. 2022 | 15:51
Dark Theme

V Vidmu so predstavili nov časopis v furlanščini La Vos dai Furlans (Glas Furlanov), ki bo v tiskani obliki izhajal enkrat tedensko, dnevno pa bo objavljal spletne novice. Odgovorni urednik je Rossano Cattivello, ki je podčrtal, da je časopis namenjen Furlanom, ki dnevno uporabljajo furlanščino v govorni obliki, niso pa navajeni spremljanja medijev v tem jeziku. Izid novega časopisa sta med drugim pozdravila novinarski sindikat FJK Assostampa in Novinarska zbornica, ki menita, da smo priča obogatitvi medijske ponudbe v naši deželi, seveda ob spoštovanju delovnih pogodb ter normalnih pogojev dela.

»La Vos dai Furlans« izdaja založniška skupine Media Friuli, ki jo vodi novinar Alfonso Di Leva, ki je bil nekoč odgovorni urednik tiskovne agencije ANSA za FJK. »Prepričani smo, da je treba jezik, v tem primeru furlanščino, uporabljati v vseh segmentih vsakdanjega in javnega življenja, zato je treba državljanom dati možnost dostopa do celovitega informiranja, torej tudi v furlanščini,« je na predstavitvi poudaril Di Leva.

V skupino Mediaafriuli sodijo televizija Telefriuli, tednik Il Friuli ter strokovni časopisi Bussiness, Green in Lifestyle, poleg nekaterih spletnih portalov in blogov.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava