Sreda, 20 september 2023
Iskanje

Požar onstran meje omejen, ne pa pogašen

Gasilci še vedno poskušajo spraviti pod nadzor dve ključni požarišči

Socerb |
10. avg. 2022 | 12:46
Dark Theme

Požar pri Socerbu je še vedno omejen, ne pa pogašen, je povedal Jan Brodar iz koprske gasilske brigade. Iz zraka imajo manj pomoči, kot bi si želeli. Italijanski kanader je spustil vodo samo enkrat, nato je moral odleteti na jug italijanskega polotoka, je povedal.

Gasilci še vedno poskušajo spraviti pod nadzor dve ključni požarišči, je ob 12. uri povedal vodja operative na Gasilski brigadi Koper Brodar. Po prvih grobih ocenah je požar zajel 100 hektarjev površine, je dodal. Težko dostopno območje na meji med Slovenijo in Italijo je sicer poraščeno predvsem s sredozemskim grmičevjem.

Tako kot ponoči je še vedno na delu približno 130 gasilcev. Pomagajo jim štirje helikopterji, dva slovenska in dva italijanska. Kmalu pričakujejo še slovenski policijski helikopter.

Tudi danes razmeroma močna burja podpihuje ogenj in otežuje delo pilotom helikopterjev. Koordinator zračnih sil Tadej Trojer pričakuje, da bo popoldne nekoliko popustila, zvečer pa se spet okrepila. »Jutri naj bi se obrnila v maestral, kar bo še poslabšalo zadevo, tako da upamo, da bomo danes čim bolj uspešni,« je poudaril.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava