Četrtek, 29 februar 2024
Iskanje

Proti potrati cepiv z deželnimi rezervnimi seznami

Veliko ljudi, naročenih na cepljenje, se odpoveduje zaradi strahu pred stranskimi učinki cepiva AstraZeneca

15. mar. 2021 | 13:34
Dark Theme

Bili so že naročeni na cepljenje, a zaradi vesti o morebitnih škodljivih stranskih učinkih cepiva AstraZeneca, ki naj bi po zagotovilih Svetovne zdravstvene organizacije in tudi samega farmacevtskega podjetja bile brez trdne osnove, se odpovedujejo cepivu. Zdravstvenim službam tako ostajajo viale cepiv proti covidu-19, ki jih morajo v primeru, da se v doglednem času ne zglasijo novi kandidati, zavreči.

Izredni komisar za covid-19 Francesco Figliuolo, ki koordinira potek kampanje množičnega cepljenja in si želi, da bi pospešili hitrost vbrizgavanja odmerkov, je včeraj v oddaji Che tempo che fa dejal, da se mora potrata cepiv nehati. »Če so kandidati iz prioritetnih skupin, ki se lahko cepijo, dobro, drugače naj pač cepijo kogarkoli pride mimo,« je napovedal. Figliuolo naj bi zato v kratkem posredoval navodila za preprečevanje potrate cepiv: krepijo se ugibanja, da bi lahko na deželni ravni oblikovali rezervne sezname kandidatov, ki bi jih poklicali v primerih odpovedi že rezerviranih terminov za cepljenje. Sezname naj bi oblikovali z upoštevanjem deželnih specifik in s presojo posameznih primerov.

V Italiji so po podatkih ministrstva za zdravje doslej z obema odmerkoma cepili dobra 2 milijona ljudi, vbrizganih pa je bilo 6.715.732 odmerkov oz. 85 % distribuiranih cepiv proti covidu-19.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava