Petek, 09 december 2022
Iskanje

Roberta Metsola nova predsednica Evropskega parlamenta

Postala je tretja ženska na tem položaju in najmlajša predsednica parlamenta doslej

18. jan. 2022 | 11:50
Dark Theme

Maltežanka Roberta Metsola iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP) je bila danes v Strasbourgu že v prvem krogu glasovanja izvoljena za novo predsednico Evropskega parlamenta. Postala je tretja ženska na tem položaju in najmlajša predsednica parlamenta doslej.

Za izvolitev v prvem krogu glasovanja je bila potrebna absolutna večina. Roberta Metsola je dobila 458 glasov od 616 oddanih veljavnih glasovnic.

Predsednica, ki bo parlament vodila v drugi polovici mandata, prav danes praznuje 43. rojstni dan.

Metsola se je po izvolitvi spomnila pred tednom dni preminulega dosedanjega predsednika Davida Sassolija ter napovedala, da bo nadaljevala njegovo delo.

Že v predstavitvi pred glasovanjem je dejala, da si je želel Sassoli imeti vse za skupno mizo, za to pa si bo prizadevala tudi sama.

»Rada bi okrepila kulturo dialoga, politika ne sme biti boj med zmagovalci in poraženci, temveč mora biti v službi državljanov,« je dejala.

Metsola, ki bo šele tretja ženska na položaju predsednika Evropskega parlamenta doslej, je napovedala tudi boj za pravice žensk.

Poleg Metsole sta se za predsedniški položaj potegovali še Alice Bah Kuhnke iz vrst Zelenih in Sira Rego iz Levice, medtem ko je Kosma Zlotowski iz Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) kandidaturo umaknil.

Socialistu Sassoliju bi se v tem mesecu iztekel mandat. Njegova izvolitev julija 2019 je bila rezultat dogovora treh največjih političnih skupin - EPP, socialistov (S&D) in liberalcev (Renew) -, da bo v drugi polovici mandata položaj predsednika pripadel EPP.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava