Petek, 29 september 2023
Iskanje

Titova cesta bo ostala Titova

V Radencih naj bi o morebitnem preimenovanju ceste odločal šele referendum

27. jul. 2020 | 18:20
Dark Theme

RADENCI - Župan občine Radenci Roman Leljak bo očitno moral popustiti pritisku skupine občanov, ki si prizadeva, da razveljavi odlok mestnega sveta, da se Titova cesta preimenuje v Cesto osamosvojitve Slovenije. Na strani občanov je tudi ustavno sodišče. Ti so nasprotovali občinskemu svetu z županom Romanom Leljakom na čelu – ta je 28. maja z odlokom Titovo cesto namreč preimenoval v Cesto osamosvojitve Slovenije.

»Po presoji Ustavnega sodišča ni izkazano, da bi zadržanje izvrševanja izpodbijanega odloka lahko povzročilo občutnejše škodljive posledice, zlasti ob upoštevanju dejstva, da za zadevno ulico poimenovanje Titova cesta velja že vsaj od leta 1979,« je zapisano v sklepu sodišča. Po drugi strani, tako sodišče, pa bi z njegovo izvršitvijo lahko nastale »nezanemarljive posledice, če bi bila naknadno ugotovljena njegova protiustavnost oziroma nezakonitost«. V tem primeru bi namreč »nastali nepotrebni stroški tako za stanovalce kot za Občino (plačilo menjave dokumentov, hišnih in uličnih označb ter dela, ki je za to potrebno)».

Ker so po presoji ustavnega sodišča posledice, ki bi nastale z izvrševanjem izpodbijanega odloka, hujše od posledic, ki jih lahko povzroči zadržanje izvrševanja izpodbijanega odloka, je sodišče zadržalo izvrševanje odloka do končne odločitve.

Ta naj bi padla na referendumu, na katerem bi odločali o preimenovanju Titove ceste v Cesto osamosvojitve Sloveniji.

Župan Roman Leljak je danes na socialnih omrežjih napovedal, da bo občinskemu svetu predlagal odpravo odloka o preimenovanju Titove ulice in sklic referenduma. »Strošek z referendumom bi bil bistveno manjši kot strošek pravdanja,« je zapisal.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava