Četrtek, 25 april 2024
Iskanje
OF

Tržaška mreža Osvobodilne fronte

V teh dneh mineva 80 let od ustanovitve OF

25. apr. 2021 | 7:33
Dark Theme

Konec aprila leta 1941 je bila v Vidmarjevi vili v Ljubljani ustanovljena Protiimperialistična fronta slovenskega naroda, ki se je nekaj mesecev kasneje preimenovala v Osvobodilno fronto slovenskega naroda. Med njenimi glavnimi cilji je bila osvoboditev in združitev razkosanega slovenskega naroda, vštevši s koroškimi in primorskimi Slovenci.

Ob letošnji 80. obletnici OF se velja spomniti, kako je bilo njeno delovanje organizirano na Primorskem in zlasti v Trstu, kjer je delovala njena centralna baza.

Izvršni odbor OF in osrednje vodstvo Komunistične partije SLovenije nista prezrla usode Slovencev na Primorskem oziroma v Trstu. Organizacijski sekretar CK KPS Tone Tomšič (rodil se je leta 1910 v tržaškem predmestju Rojan in se po prvi svetovni vojni zaradi fašističnega terorja preselil v Ljubljano) je zbiral sposobne organizatorje v sklopu t. i. primorske komisije. Že junija 1941 je Tomšič poslal na Primorsko Ervina Dolgana - Janeza. Avgusta se je Dolgan vrnil in poročal, da ljudje podpirajo OF. Na njegov predlog so sestavili manjšo partizansko oboroženo skupino, ki je v začetku jeseni šla z njim na Primorsko. Tone Tomšič je glavne organizatorje poiskal med preizkušenimi kadri, med katerimi so: Oskar Kovačič, Matevž Velušček, Ervin Dolgan, Saša Lemut, Rado Morel in drugi.

Osvobodilne fronta se je na Primorskem gradila in razvijala nekoliko drugače kot v ostalih slovenskih deželah. Pri nas ni bilo ustanovnih skupin OF. Prvi aktivisti so v organizacijo OF sprejeli člane KPI, člane narodno revolucionarne organizacije TIGR, člane nasilno razpuščenih mladinskih, športnih, prosvetnih, dijaških, študentskih društev, narodno zavedne slovenske protifašiste. Zato odbori OF niso bili sestavljeni na podlagi enakopravnosti ustanovnih skupin, temveč so bili enotni.

Na svoji poti v Trst se je Oskar Kovačič, z ilegalnim imenom Anton Polak, 10. avgusta 1941 ustavil pri bratih Rudiju in Lojzetu Pericu v Tržiču (Monfalcone). Po navodilih, ki jih je Oskar dobil v Ljubljani, naj bi prav v Tržiču postavili centralno bazo OF. Po pogovorih z bratoma Peric je Kovačič sam uvidel, da centralna baza OF spada v Trst. Po petdnevnem bivanju v Tržiču je Kovačič najprej odšel na Tolminsko, od tam pa v Ljubljano, da bi dobil privolitev za vzpostavitev centrale OF v Trstu. Konec avgusta je Oskar Kovačič ponovno prišel v Tržič. Od tam ga je v Trst spremljal Danilo Peric in ga povezal z Ernestom Arbanasem, Ljubom Sušićem in Aleksandrom Modicem. Vsi trije so bili skojevci, saj so postali organizirani mladi komunisti že pred vojno v Zagrebu, kjer so študirali. Tako je v Trstu nastala mladinska skupina OF. V njej so bili aktivni tudi Zora Perello, Vojka Šmuc in številni drugi mladi aktivisti.

Več v današnjem (nedeljskem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava