Sobota, 19 september 2020
Iskanje

Umrl je narodni heroj Strela

Drago Flis, obveščevalec IX. korpusa, je bil nosilec partizanske spomenice

4. mar. 2019 | 15:30
Dark Theme

Drago Flis - Strela se je poslovil v svojem 98. letu, je sporočilo Združenje zveze borcev NOB Slovenije. Kot piše v sporočilu za javnost je bil Flis »zadnji moški nosilec reda narodnega heroja II. svetovne vojne«.

Rojen je bil 14. avgusta 1921 v Blanci pri Krškem. Pred vojno je študiral medicino v Ljubljani in se že v sredini julija 1941 odpravil v partizane. Bil je član Pohorske čete in kasneje postal bolničar v Krimskem odredu in deloval na Primorskem.

Leta 1943 je bil postavljen za namestnika komisarja Severnoprimorskega odreda. Takoj so mu dodelili dve posebni zadolžitvi: pri vasi Deske je moral poiskati kontakt s prvimi padalci, potem pa je bil poslan v Furlanijo kot obveščevalec. Sodeloval je tudi pri formiranju 8. in 9. brigade.

Konec januarja 1944 se je težko poškodoval blizu Vipave. Istega leta je odšel v štab IX. Korpusa, kjer so ga imenovali za šefa obveščevalnega centra. Na tem položaju je ostal do osvoboditve. Za narodnega heroja so ga razglasili 27. novembra 1953 leta.

Po vojni je deloval v organih za notranje zadeve in v diplomaciji ter pozneje v gospodarstvu. Še do nedavnega je kolesaril po Ljubljani.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Ali menite, da bi morala biti uporaba zaščitne maske v razredih med poukom obvezna:

1. sep. 2020 | 18:00
Da
Da, samo po 14. letu
Ne
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo