Ponedeljek, 04 december 2023
Iskanje

V Evropi danes cene plina najnižje v zadnjih 18 mesecih

Spustile so se pod mejo 40 evrov na megavatno uro

Evropa |
20. mar. 2023 | 16:53
Dark Theme

Cene zemeljskega plina v Evropi so se danes spustile pod mejo 40 evrov na megavatno uro, kar je najnižje po juliju 2021. Na nizozemskem vozlišču TTF je bilo zjutraj za megavatno uro treba odšteti 39,95 evra. Okoli 16. ure po srednjeevropskem času se je cena za megavatno uro ponovno dvignila, na 40,21 evra.

Cene plina so se začele občutno zniževati sredi lanskega decembra, potem ko je bil konec avgusta dosežen cenovni rekord s skoraj 346 evri za megavatno uro. Takrat je Rusija začela pospešeno zmanjševati oziroma ustavljati dobave članicam EU.

Kot odgovor na skokovito rast cen so se članice EU med drugim dogovorile za dinamično omejevanje cen zemeljskega plina pri 180 evrih na megavatno uro. Mehanizem, o katerem so članice unije dogovor po dolgotrajnih usklajevanjih dosegle decembra lani, se je začel uporabljati sredi februarja.

Trenutni strah pred morebitno bančno krizo bo verjetno dodatno znižal cene plina, saj finančne krize običajno negativno vplivajo na gospodarstvo, zaradi česar je povpraševanje po energentih manjše.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava