Sreda, 20 september 2023
Iskanje

V Sloveniji že odstranjujejo lesno biomaso

Znebiti se bo treba okoli 5000 kubičnih metrov potencialnega netiva

4. avg. 2022 | 10:13
Dark Theme

Na Krasu – na slovenski strani meje – so začeli odstranjevati lesno biomaso, ki je ostala po požaru. Do 20. avgusta bo treba odstraniti okoli 5000 kubičnih metrov biomase, ki bi lahko bila netivo za nove požare.

Čiščenje lesne biomase si je včeraj ogledal državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Darij Krajčič. Opozoril je, da jo je treba odstraniti čim prej, saj se hitro suši in lahko predstavlja nova žarišča za požar. Do 1. oktobra bo po Krajčičevih besedah izdelan sanacijski načrt za obnovo gozda po katastrofalnem požaru. K njegovi pripravi so že pristopili zavod za gozdove in ostala gozdarska stroka, z letalskimi posnetki visoke ločljivosti pa pomaga Slovenska vojska. Državni sekretar je zagotovil, da bo osnutek sanacijskega načrta predstavljen tudi javnosti. Kakšna je škoda v gozdovih po največjem požaru v zgodovini Slovenije, Krajčič še ni mogel oceniti, je pa ta po njegovem prepričanju velika. Zavod za gozdove je že začel z ocenjevanjem, ki bo trajalo do 31. avgusta, je včeraj sporočila Uprava RS za zaščito in reševanje.

V okviru postopka odstranjevanja lesne biomase nameravajo medtem les sortirati na lesni sortiment vrednejših hlodov in na manj vreden les, ki bo namenjen sekancem. Družba Slovenski državni gozdovi kot upravljavec državnih gozdov bo nato les prodala in izkupiček namenila prizadetim zasebnim lastnikom.

Les lahko v lastni režiji odstranijo tudi zasebni lastniki gozdov na območju. Za to imajo čas do 8. avgusta. Če do takrat tega ne bodo storili, bodo to namesto njih naredil upravljalec državnih gozdov. Po informacijah območne enote Zavoda za gozdove Sežana se je do zdaj približno 35 zasebnih lastnikov zemljišč odločilo, da bodo lesno biomaso odstranili sami.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava