Četrtek, 25 julij 2024
Iskanje

V Trstu največ glasov za SDS, sledita Levica in SD

Izidi volitev v Evropskih parlament na tržaškem Generalnem konzulatu RS

FJK |
17. jun. 2024 | 17:57
Dark Theme

Na nedavnih evropskih volitvah je volilno pravico na Generalnem konzulatu Republike Slovenije v Trstu izkoristilo 105 volivcev, je razvidno iz zapisnika o delu volilnega odbora, ki smo ga pridobili od Državne volilne komisije.

Največ glasov je prejela Slovenska demokratska stranka (SDS), za katero je v Trstu glasovalo 20,9 % oz. 22 volivcev in volivk (na državni ravni je ta desna stranka prejela 30,6 % glasov).

Na drugem mestu je Levica, ki sicer ne bo imela predstavnika v evroparlamentu, ker je na državni ravni prejela 4,75-odstotno podporo. Socialni demokrati (SD) so v Trstu zbrali 15 glasov oz. 14,2 % (v Sloveniji 7,4 %).

Slovenska ljudska stranka (SLS), ki je v Sloveniji bila deležna 7,2-odstotne podpore in torej v Bruslju ne bo imela svojega predstavnika, je v Trstu s 13 glasovi (12,3 %) na četrtem mestu, šele na petem pa je Gibanje Svoboda, največja koalicijska stranka, za katero je v Trstu glasovalo 10 ljudi (9,5 %). Zeleni stranki Vesna je na tržaškem konzulatu podporo izrazilo 7,6 % udeležencev (8 glasov).

Več v jutrišnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava